Roberts svarta guld

I 113 år har AB Roberts i Örebro tillverkat den dryck som många förknippar med två av våra stora helger: jul- och påskmust. Det spelar ingen roll vad står på ­flaskan, all must av den här typen kommer från företaget AB Roberts och familje­företagets hemliga recept.

Svenskarna gillar sin påskmust. Tio miljoner liter must rinner varje påsk ner i våra strupar. Det är visserligen långt ifrån de 30 miljoner liter julmust som går åt kring jul, men påskmusten står sig gott som en favorit även på påskbordet.

Den populära drycken skapades 1910 som ett alternativ till julöl. Men receptet till påskmusten är det bara tre personer som känner till.

– Ja det håller vi hemligt, säger Bodil Arvinder.

Bryggerierna som säljer påskmust är många, men det är bara ett som blandar till receptet: AB Roberts i Örebro där Bodil Arvinders son David Olsson sedan årsskiftet har tagit över som vd.

– Det var farfars far Harry som efter mycket mixtrande kom på extraktet till musten, berättar Bodil.

I slutet av 1800-talet sände helsing­borgaren Robert Roberts sin son Harry till Tyskland för att studera kemi. Pappan hade nämligen kommit på att det gick att göra goda affärer på läskedrycker, ett nästintill exotisk begrepp som bara fanns tillgängligt i kontinentala Europa. Öl och brännvin var det närmaste som stod till buds för svenskarnas törstiga förfäder. Nu gällde det bara att forska fram en smak som passade svenska förhållanden.

– Farfars far Harry var dessutom frikyrklig och ville skapa ett alkoholfritt alternativ av maltdryckerna, säger Bodil Arvinder, direktör i familjeföretaget AB Roberts.

Harry jobbade under sin studietid i Tyskland med att utveckla mängder av recept på olika extrakt, det vill säga blandningar som smaksatt var avsedda att smaksätta drycker.

Ett av dem var att förädla must. Man vet att redan de vilda vikingarna drack äppelmust, som är en ojäst råsaft av frukten. Troligen har äppelmust tillverkats av människan sedan den dagen hon fick kunskapen om att socker kunde tillsättas vatten.

Efter många års laborerande ­hittade Harry, genom en mängd naturliga extrakter, fram till en mycket smakfull och mustig svart tillsats som liknade svagdricka till utseendet. Därmed lade han en helt ny marknad för sin och sin fars fötter.

Läs fortsättningen i tidningen på sidan 22.

Text Karl-Gustaf Mattsson Foto Roberts AB

Senaste artiklarna