Seniora gym ny hajp på träningshimlen

Ett gym anpassat för seniorer är den senaste trenden på träningsfronten. Och det är ett lyckat koncept. Träningssugna seniorer, som vill slippa dunka-dunkamusik, struntar i moderiktiga kroppar och träningskläder, stormtrivs i en lugn avslappnad miljö med plats och tid för fika och samtal. Activage är ett nischgym på söder i Stockholm som lockar ”oldsters”.

Det är som att komma in i en hotellobby, ett café eller en lounge. Soffgrupper och sittmöbler utplacerade som välkomnar till en pratstund vid kaffeautomat och framdukat småfika.
Här samlas många av seniorerna både före och efter passen för att byta några ord, kolla hälsoläget eller göra upp om nästa träningspass.
– Vi har som mål att attrahera seniorer som aldrig besökt ett gym, eller aldrig tränat tidigare. Men vi vill också vara ett ställe dit man kan gå när man ska ta steget ut från rehabilitering och in i egen friskvård, säger Kristoffer Sjöberg, personlig tränare och ansvarig för centret.

Vi sitter i entrén i de ljusa lokalerna och här samlas nu ett gäng seniorer, som med glatt humör skojar med Kristoffer, som i sin tur tilltalar alla med förnamn. Det är en hemtrevlig och familjär atmosfär.

Cirkelträning för den åldrande kroppen
I de bakre regionerna finns lokalen där man har cirkelträning – en helkroppsträning speciellt anpassad till den åldrande kroppen. Här finns också plats för egen träning och snart ska man packa upp de nya träningscyklarna i ytterligare ett rum.

– Vi har lägre ljudvolym på musiken, mindre grupper på max tolv personer och alltid en personlig tränare som leder passen. Gymmet är alltid bemannat. Vi går kurser för att vidareutbilda oss och har en expertgrupp bestående av en läkare, en sjukgymnast och en specialist inom geriatrik, universitetslektor vid Umeå universitet. Vi träffs två gånger om året för att ta upp problem och frågor som uppkommer. I våras hade vi många med ryggbesvär och pratade då om hur man lägger upp en träning som passar denna grupp, exempelvis.

Gjord för möten
Han lyfter också den ensamhetsproblematik som drabbar många äldre – Activage vill koppla ihop det fysiska och psykiska och använder också lokalerna till seminarier och föreläsningar, varannan vecka har man föresläsningar som är öppen för alla.

– Vi vill vara en mötesplats för alla. Vardagsrumskänslan och den sociala mötesplatsen är viktig, För vissa är detta viktigare än träningen, säger Kristoffer Sjöberg

Många förlorar sitt sociala nätverk när de inte längre tillhör arbetslivet och ensamhet är en stor riskfaktor för sjukdom. Det som lockar folk är helheten med samtal och träning. Här finns det nästan ingen som sätter utseendet först, hit kommer man för att må bra. Alla säger hej och hejdå, menar Kristoffer Sjöberg.

Det är sex stationer/maskiner och sex mellanstationer för de tolv deltagarna. Här tränas muskler i ben, armar, mage, rygg och axlar, men även balans, rörlighet och kroppshållning. Träningen ska framför allt ge styrka, men helt klart också spänst i stegen.

Social gemenskap
– Här har vi social gemenskap, jag får sällskap till bussen. Det är mysigt och trevligt, säger Gunilla Svahn, som fyller 80 i oktober.
– Nej, det är inte klokt, var har tiden tagit vägen, fortsätter hon.

Maria Ebbenäs, 68 och hennes man Håkan Ebbenäs, 69, framhåller lugnet och att det inte är så högljutt och forscerat som de tycker att det är på vanliga gym. ”där passar man ju inte in.”
– Jag tycker att det är skitkul. Det är trevligt upplagt, lagom intensitet och det är bra att det finns en tränare/instruktör som kan visa och rätta till. Allting blir fastare, säger Håkan Ebbenäs och pekar på armmusklerna.

Maria Ebbenäs har tränat tidigare, men det är första gången som hon också har fått med sin man.
– Nu kan vi träna tillsammans, säger hon.

Tränar dubbelt
Anita Strömberg, 70, har tränat sedan gymmet öppnade i början av 2016.
– Det är roligt med cirkelträning. Och så kan man sätta sig ner en stund efteråt och umgås, säger hon.

Lena Viklund, 69, har tränat dubbla pass när hon kommer och sätter sig vid bordet. Svetten pärlar i ansiktet och hon torkar sig med en handduk.
– Det var en granne som tipsade mig. Jag vill inte vara på ett gym där man stylar sig, klär upp sig och behöver vara snygg, tycker hon och tillägger.
– Jag har blivit mycket starkare. När jag började lyfte jag bara fyra kilo nu lyfter jag 24, säger hon och syftar på de kettelbells som man använde för att träna armmusklerna.

– Nu ska jag lägga mig i massagesängen. Vill du prova?
Det är som att bli knuffad och buffad på från topp till tå, en ganska skön och upplyftande upplevelse.
– Låt dörren vara lite på glänt, säger hon när jag lämnar henne i ryggläge med ett lyckligt leende på läpparna.

  • Fakta Activage
    Gymmet vänder sig till seniorer från 55 som vill träna i en lite lugnare miljö och i lugnare tempo. De som arbetar har har utbildning i hur den åldrande kroppen påverkas och tränas.
    Lokalen består av 200 kvm. I dag har Activage 270 aktiva och medelåldern är 72 år,
    Vid introduktionen får man möta en personlig tränare sex gånger som gör ett individuellt träningsprogram till medlemmen. Därefter har man ett aktiveringsband och har tillgång till lokalerna under öppettiderna: mån, ons 8-18, tis, tors 8-16, fre 8-15. Adress Magnus Ladulåsgata 53, Stockholm.
    Under hösten 2017 öppnar företget ytterligare ett träningscentra på Östermalm i Stockholm.

Damer tränar på gym.

Tre damer tränar styrka. på Activeage.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman