Sherrysill

Minst en sill på julbordet ska enligt min smak vara röd. Det blir jullikt och festligt av rödlök, tomat och sherry. Utgå från urvattnad inläggningssill.

Ca 200 g urvattnad inläggningssill. alternativt 4 sillfiléer

Lag
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl av lika delar vatten, tomatpuré och ketchup samt 2 msk torr sherry. (Med s.k. 5-minuters sill kan man utesluta ättika, socker och vatten och använda spadet istället)
½ röd lök, hackad
5 grovt stötta kryddpepparkorn

Skölj och torka av sillfiléerna och skär dem i bitar.
Rör ut lagen så att sockret smälter. Tillsätt lök och peppar och häll lagen över sillen och låt dra i kylen något dygn.
Fiska upp sillbitarna och lägg upp dem på ett serveringsfat och häll över en del av den röda lagen, garnera gärna med röd lök.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom