Socialdemokraternas dag i Almedalen

Andra dagen med partiledarnas tal i Almedalen inleds av Socialdemokraterna och Magdalena Andersson. Än har det inte gått något vidare för Sveriges äldre som vill veta hur politiken tänker sig deras framtid. Frågan är om Magdalena Andersson har mer att komma med?

Vi lyssnar på vad partiledarna har att säga i Almedalen om äldre, pension och ålderism. Partiledarna får en poäng för varje gång något av dessa ord nämns. De båda som hittills har talat, Ulf Kristersson och Märta Stenevi, har tillsamman skrapat ihop en poäng. Alltså 1. Siffran ett.

När vi räknar orden äldre, pension och ålderism från Magdalena Andersson får hon siffrorna 1, 2 och 0. ”Äldre ska han en trygg omsorg”, säger Magdalena Andersson och hon lovar att kämpa för det så länge hon har någon form av politiskt inflytande.

Pension dyker upp första gången när hon säger att regeringen måste orka ta in hur den ekonomiska krisen slår mot vanlig människor, mot pensionärer, ensamhushåll och barnfamiljer.

Nästa gång ordet pension nämns är när hon beskriver hur mycket Moderaterna har försökt stoppa: ”Trots att Moderaterna försökte stoppa allt från allmän lika rösträtt, rätten till semester för vanligt folk, fri sjukvård, a-kassa, barnbidrag, rätten till fri abort och höjda folkpensioner, så lyckades vi reformera Sverige till ett folkhem.”

Med hela tre poäng tar hon med andra ord täten långt för föregående talare.

Poängställning

Partiledare Äldre Pension Ålderism Summa
Ulf Kristersson 0 1 0 1
Märta Stenevi 0 0 0 0
Magdalena Andersson 1 2 0 3

Text Markus Dahlberg Foto Tommy Söderlund