Sofus Condrup är uppkopplad varje dag och läser nyheter, skriver mejl och håller kontakt med familjen via Facebook.

Sofus håller kontakten via datorn

Sofus Condrup är 93 år och bor på äldreboende. Han är uppkopplad varje dag och läser nyheter, skriver mejl och håller kontakt med familjen via Facebook. Att ha Internet är för honom en självklarhet. När nya generationer flyttar in i äldrevården tror Sofus att fler kommer att ställa krav på att det ska finnas möjligheter att surfa.

På Borgvalla äldreboende i Vallåkra kan de flesta boende vara uppkopplade, men alla är inte intresserade. När Sofus flyttade in för drygt fyra år sedan skaffade han genast mobilt bredband, och fick hjälp av både barn och barnbarn att koppla upp sig. För Sofus Condrups del är datorn ett redskap han länge haft med sig.
– Jag lärde mig använda dator redan när jag arbetade på Sydkraft och hade kundkontakter. Jag gjorde avläsningar och felsökningar med hjälp av datorn, säger Sofus.

I jobbet som elmontör gick han kurser och fick internutbildningar i datoranvändning och sedan han blev pensionär har han haft egen dator, först en stationär och numera en bärbar laptop.
– Jag har sju barn och många barnbarn så det är många att hålla kontakt med. De kommer ofta och hälsar på, men när de inte är här är det bra att kunna nå dem.

”Allt finns på internet”
Det händer att Sofus själv lägger ut bilder på Facebook. Han sätter sig nu vid sitt skrivbord vid fönstret med utsikt över Vallåkra där han har bott i mer än 30 år. Hans första hus ligger alldeles intill och det känns som en trygghet att bo kvar i sin gamla hembygd. Han skriver utan att tveka in sitt lösenord på laptoppen. Snart är han inne på sin Facebooksida och visar upp bilder på familjen och sig själv. Det är tydligt att han är en man som följer med sin tid. Tidigare hade han pekplatta också, ett väldigt bra tidsfördriv, men den har han skippat nu. Det räcker med mobiltelefonen och datorn. I mobilen har han också Instagram, där han följer sitt eget äldreboende.

Vad är det som är så bra med internet, dator, Facebook och Instagram?
– Att allt finns där, jag kan gå in och se vad som händer på bygden och i Danmark också.
När Sofus googlar gör han det gärna för att läsa om sin gamla hembygd i Danmark eller se vad släktingarna gör på andra sidan sundet. Tidigare har han ägnat sig åt släktforskning.

”Kan inte ha det bättre än här”
– Jag flyttade till Sverige år 1950, efter att jag hade gjort den danska militärtjänsten, och sedan blev jag kvar här. Att kunna läsa på datorn om mina hemtrakter är roligt.

När Sofus inte sitter framför datorn är han ofta ute och kör trehjuling eller deltar på olika event på äldreboendet.
– Jag kan inte ha det bättre än jag har det här, säger Sofus.

  • Sofus Condrup
    Ålder: 93 år. Familj: Änkling, med sju barn och många barnbarn.
    Gör: Pensionär.
    Har jobbat som: Elmontör.
    Om att surfa på Internet: ”Jag är ute på Internet varje dag. Det är intressant att läsa om vad som händer i världen och hålla kontakt med min fam

 

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen