Sportskolan får seniorer att svettas

Ett samverkansprojekt mellan Skåneidrotten, Region Skåne och Ystad kommun erbjuder seniorer att söka till en tolv veckor lång sportskola. På schemat finns allt från karate och skytte till hjärt- och lungräddning, vegetarisk matlagning och tennis.

Ett gäng förväntansfulla seniorer i sportkläder har samlats för att spela tennis. När klassläraren hälsat välkomna och presenterat dagens idrott ställs nyfikna frågor och det blir många glada skratt. Det märks att deltagarna har svetsats samman efter att ha idrottat ihop en halv termin.

Syftet med Senior Sport School är att inspirera seniorer till ett hälsosamt åldrande och en aktiv fritid.
I Ystad blev 25 seniorer antagna till höstterminens sportskola. Två dagar i veckan träffas eleverna och deras lärare för att beta av alla spännande aktiviteter som står på schemat.

– Den som anmäler sig måste ha viljan och tiden, menar Sofi Andersson, ansvarig för verksamheten, det är ingen räkmacka det handlar om, utan seriös och viktig träning.
Passen ska antingen innehålla träning med puls eller styrka, vara ett äventyr av något slag eller gå ut på att eleverna får prova på något de tidigare inte har testat.

– Alla som deltar uppmuntras att fortsätta vara aktiva på egen hand efter skolans slut, berättar Sofie Andersson.

  • Senior Sport School
    Omfång: Tolv veckor, två dagar i veckan, två timmar/gång. Har funnits sedan 2009.
    Exempel på aktiviteter: Bridge, boule, golf, tennis, gymnastik, simning med fenor, hjärt- och lungräddning, vegetarisk matlagning, teori kring motivation, ridning, karate.
    Pris: 300 kronor/termin.

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen