Sveriges nya äldreminister
Sveriges har fått en ny äldreminister i form av moderaten Anna Tenje.
– Regeringen kommer att ha en tydligt ansvarig minister för de samlade äldrefrågorna, sa Ulf Kristersson när han på tisdagen presenterade sin regeringsförklaring.
Statsministern lyfte även att regeringen vill förbättra drivkrafterna för äldre som vill fortsätta att arbeta. Han tog också upp äldres ekonomi och att den som har jobbat ett helt arbetsliv har rätt till tillräcklig pension.
– Det ska löna sig att ha arbetat, även för de med arbetarlöner. Men då räcker det inte med att sänka skatten på pension utan det måste till en höjning av pensionsavgiften. Det krävs också en sammantagen översyn av hela pensionssystemet för att åstadkomma mer hållbara och jämlika pensioner, säger förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.
När det gäller hälso- och sjukvården presenterade statsministern flera åtgärder i försök att korta de långa köerna och väntetiderna. Högerpartierna vill också arbeta för ett utökat högkostnadsskydd inom tandvården. Men om äldreomsorgen hördes inte ett ord i regeringsförklaringen.
– Äldreomsorgen har en mycket undanskymd plats i den politik som den nya regeringen hittills har gett besked om. Vi förväntar oss att frågan prioriteras upp betydligt, inte minst med tanke på de stora brister och geografiska skillnader som blev uppenbara för alla under pandemin, säger Liza di Paolo-Sandberg.
Inte heller i högerpartiernas överenskommelse, Tidöavtalet, fick äldreomsorgen någon framträdande plats. Det regeringen och SD enats om är att utreda om kommunerna, som ansvarar för äldreomsorgen, ska få anställa läkare. En utredning om att införa språkkrav på omsorgspersonalen ska också tillsättas.