Tänk på brandrisken i jul

Årets bästa julklapp kan var nya batterier till brandvarnaren eller åtminstone hjälp att kontrollera att den fungerar.

Nu närmar sig julen då vi tänder många ljus och lagar mer mat. Därför är det livsviktigt att vi påminner oss om vad vi kan göra för att förebygga bränder i våra hem. Äldre personer är överrepresenterade bland förolyckade i bostadsbränder. Varje år sker mellan 20 000 och 24 000 bränder i svenska hem.

Britt-Marie Andersson är seniorsamordnare inom Räddningstjänsten Syd, hon vill att äldre ska förstärka sitt brandskydd.

Hur ska man som äldre skapa sig ett riktigt brandsäkert boende? Den frågan kan Britt-Marie Andersson besvara och hon vill sprida informationen.
– Över hälften av dem som omkommer i bränder i Sverige är över 65 år. Personer över 80 år är kraftigt över­representerade, säger hon.

I statistiken visar siffrorna entydigt att kvarboendeprincipen medför fler brandolyckor för äldre. Att de äldre i större utsträckning ska bo kvar hemma i stället för att bo på vårdhem innebär en del tuffa utmaningar.

Bästa julklappstipset
– Många äldre saknar helt och hållet brandskydd i sina hem. Det är fastighetsägarens skyldighet att se till att det finns brandvarnare, men det är hyresgästens eget ansvar att ha koll på att de fungerar. Man måste själv testa den och byta batterier. Mitt bästa tips är att önska sig tillsyn av de egna brandvarnarna i julklapp av barn och barnbarn, tipsar hon.

Britt-Maries arbete går ut på att vara de äldres företrädare och att uppmana och upplysa kommuner om hur deras brandskydd bör se ut. Det som ökar riskerna för brand är inte bara en hög ålder utan också nedsatt syn, hörsel eller svårigheter att röra sig.
– Vi vet också att ett sämre minne kan vara en riskfaktor.

Att glömma kastruller på spisen så att de kokar torrt är en vanlig orsak till brand och en köksfläkt som inte är rengjord, den göder branden genom att förse den med olja och fett.
– Använd aldrig vatten för att släcka en eld som uppstått på spisen, varnar Britt-Marie, vatten göder också eld när det har börjat brinna. I stället ska man släcka genom att placera ett grytlock på grytan som fattat eld.

De vanligaste orsakerna till bränder i de äldres boende är rökning, levande ljus, bränder i elektronik, som till exempel spis, kyl, frys och datorer, Ipadar och mobiltelefoner.
– Ladda aldrig din mobiltelefon nattetid när du sover. Och lägg inte heller din dator, mobil eller Ipad i sängen. Det kan börja brinna om teknikprylarnas ventiler täpps till. Så tänk på att alltid ladda dagtid när du är vaken och att placera sådant som behöver laddas på hårt underlag.

Ett annat tips är att dammsuga bakom kylen, frysen och tvättmaskinen. Sätter dammet igen ventilationshål eller kylflänsar finns risken för överhettning. Kanske också ett julklappstips!?

Levande ljus
Numera finns det batteridrivna ljus som är naturtrogna, de är ett säkrare alternativ till levande ljus och den trygghet som de skapar kan vara lika mycket värd som värmen levande ljus sprider. Om man ändå vill tända levande ljus ska de hållas under uppsikt och de ska inte placeras nära textilier. Ljusstakarna ska vara stadiga och man ska inte använda ljusmanschetter i tyg eller plast.

– Seniorer är en av räddningstjänstens prioriterade målgrupper. Jag vill uppmana alla att kontrollera att man har rätt brandskydd därhemma. Och om man är osäker ska man be någon om hjälp. Nästan nio av tio dödsbränder sker i bostaden, avslutar Britt-Marie

Text Kersti Hilding Hansen Foto iStock

Senaste artiklarna