”Det är svårt att locka någon till ett gym. Då är det perfekt att stå hemma i lugn och ro i pyjamas”, säger Sofia Åhman som lovar nya träningspass hela året.

Tjingeling med Sofia får oss upp ur soffan

Sofia Åhman leder morgongympa i teve och får minst en kvarts miljon människor att sträcka vad, flåsa och skutta hemma i vardagsrummet.
Gladast blir hon när tittare mejlar om att programmet har fått dem att börja träna.

– Seniorerna var först på bollen. De upptäckte gympan för att det passade dem, säger Sofia Åhman, gymnastikläraren som blivit en vän i rutan för många under pandemin. 

Hittills har det blivit 145 avsnitt som ses av upp till 250 000 på teve och ytterligare 100 000 på SVT Play, senast hon kollade.
Första inslagen filmades i början av pandemin för två år sen.
– De ringde på fredagen och ville att jag skulle spela in, och så skulle det sändas på måndagen, minns hon. 

Ingen tid för finlir. Bengt Bedrup med ”Träna med TV” och Susanne Lanefelts ”Gymping” var stora produktioner med mycket folk och musik. Det här blev en minimalistisk produktion, bara Sofias rörelser och röst och en filmfotograf.  

Hemma hos mamma
Första filmerna gjordes hemma hos hennes mamma, medan modern gick ut med hunden. I dag spelar man in i ett hörn av SvT:s kontor i Umeå.
– Jag får be dem vara lite tysta och stänga av sina telefoner medans vi spelar in. 

Mellan tagningarna går Sofia ut i omklädningsrummet och blåser bort svettdroppar med en hårtork.
Fortfarande tas varje avsnitt i ett enda svep, utan klipp, utan manus.
– Säger jag fel så bara fortsätter jag. Det är ingen annan än jag som bestämmer vad som ska göras. 

Varje pass 20 minuter
Sändning i 20 minuter från klockan 09.10 på SVT1. Det skulle vara ett pausprogram, men Sofia tyckte att det var för långt för en paus och ville trycka in mycket träning på kort tid. Precis som med sin egen träning hemma i Umeå vill hon täcka in både rörlighet, styrka och kondition. Olika dagar, olika blandningar. Varje moment får 40 sekunder. 

– En lämplig längd. Man hinner bli trött, man hinner förstå övningen. Den som är vältränad hinner 20 repetitioner, andra fyra. Det passar alla, oavsett nivå, säger Sofia Åhman som till vardags undervisar på Elitidrottsgymnasiet i Umeå. 

I pyjamas
Sofia Åhman blir glad när någon mejlar som har börjat träna för första gången, mår bättre och tycker att det är roligt.
– Det kan vara väldigt svårt att locka någon till ett gym eller en gruppträning. Det är perfekt att stå hemma i lugn och ro i pyjamas.  

Det är många seniorer, men också hemarbetare, barnlediga och överviktiga, sjuka eller skadade som föredrar hemmaträning.
Mejlen vittnar om att det har effekt. ”Nu kan jag gå till Ica utan att sätta mig på bänken halvvägs.” ”Jag kliver ur och i bilen utan problem nu.” ”Nu kan jag knäppa behån själv, det har jag inte gjort på en massa år.” 

Ork – inte utseende
Själv blir hon betittad i helfigur av några hundra tusen människor.
– Det är bra att man får se en vanlig kropp, ha ha. Jag är inte idrottsman, jag är en vanlig kvinna på drygt 50 år. Man behöver inte vara så himla spinkig. Det är bra att man får se lite valkar här och där. Det är träningen som är det viktiga, vad din kropp kan göra och att du orkar, inte hur du ser ut.  

Mer närgånget än hos Bedrup och mindre poppigt än hos Lanefelt. Men med ett mycket personligt tilltal. Det finns en hel del tittare som faktiskt svarar hemma framför teven när Sofia säger ”raka ben, så där ja, bra!”
Hon tror att daglediga seniorer upptäckte programmet först. Kanske körde de vid stugan på sommaren när barnen kom och hälsade på, och barnbarnen tyckte det var kul att hänga på. Sen föräldrarna. Sofia Åhman tror att intresset har spridit sig, som en frisk smitta. 

Ny bok i maj
Förra året kom hennes första bok, ”Träna hemma med Sofia” (Norstedts). Uppföljaren kommer i maj, då med utegympa som vinkel.
– Folk är duktiga på att promenera. Men man kan faktiskt träna också på enkelt sätt, med hjälp av en bänk till exempel. I stället för att sitta och vila kanske göra några övningar på den. Eller använda en backe eller en trappa. 

Sofia Åhman utsågs till Årets Eldsjäl i hälsokategorin av Eldsjälsgalan förra året, och fick året dessförinnan tevepriset Kristallen i kategorin ”Vinnarjuryns specialpris”.
Morgonpassen ska fortsätta året ut. 20 nya avsnitt kommer så småningom, och så repriserna.
Nej, nu är passet slut:
Vinkevink. Hej hej. Tjingeling.
– Jag bara säger det som dyker upp i skallen, det är ingen ordning på mig!  

Text Roland Cox Foto Tomas Olsson/SVT