V vann

Partiledarnas tal i Almedalen bör göra vilken senior svensk som helst rädd. Från regeringshåll hördes inte ett enda ord om äldre, pension eller ålderism.

Partiledarna har sagt sitt och årets Almedalsvecka är över. Mycket har blivit sagt, men än mer har inte blivit sagt.

Var femte svensk är 65 år eller äldre. Det är människor som på olika sätt har bidragit till att bygga upp vårt land. Det är en betydelsefull grupp människor som samhället har att tacka för mycket.

Kan man tro. Men om talen Almedalsveckan indikerar samhällets inställningen till Sveriges äldre är det lätt att bli förskräckt. Från regeringshåll hördes inte ett ord om äldre, pensioner eller ålderism. De så kallade Tidöpartierna fick ihop noll poäng i vår traditionella ordräkning av partiledarnas tal i Almedalen. De är nollor allihop.

Lite bättre är det i oppositionen där samtliga partier fick poäng. Precis som 2022 är det Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar som tycks tänka mest på landets seniorer. Hon får ihop sex poäng, vilket är en poäng mer än samtliga andra partier tillsammans.

Tvåa är Socialdemokraterna och Magdalena Andersson med tre poäng. Därefter följer Centerpartiet och Miljöpartiet.

Vår räkning säger förstås ingenting om partiernas politik, men den är i alla fall en påminnelse om hur äldres rättigheter värderas av makten.

Text Markus Dahlberg Foto Tommy Söderlund