Världssuccé om döstädning

83 år fyllda skrev hon sin första bok – ”Döstädning: Ingen sorglig historia”, som har blivit en stor succé över hela världen. För två år sedan släppte Margareta Magnusson sin andra bok – ”Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig” och nu funderar hon på om hon inte ska skriva en tredje.

Margareta Magnussons första bok ”Döstädning: Ingen sorglig historia” har blivit en stor succé. Den har översatts till flera språk och givits ut i 32 länder. I USA har den blivit en tv-serie som nu finns SVT Play.

– Många kanske tänker att städa betyder att man måste försaka annat. Men i själva verket är det precis tvärtom menar Margareta. Det är när du döstädar och minimerar det materiella som du får tid över till annat. Och när du ger bort, kastar eller återvinner det du kan avvara infinner sig en inre frid.

För enligt Margareta pågår livet tills det tar slut.
– Ja, så enkelt är det. Det gäller att ha trevligt hela tiden, för sedan blir det inget mer. Jag har varit nära döden och tror inte på någon fortsättning. När ljuset slocknar är allt över säger hon.

Boken om vikten av att döstäda (innan det är för sent) kom till för att skona nära och kära. För att barn och barnbarn inte ska behöva ägna dagar, veckor, månader åt att städa upp efter Margareta och hennes liv.

– De har inte tid med sådant, säger hon.

Margareta har en del råd om hur man kan underlätta för sina efterlevande:
– Det smidigaste är att börja med de stora sakerna, som möbler eller annat skrymmande. Till sist tar man det lättaste, och svåraste, det vill säga alla foton och brev. Gör man tvärtom är risken stor att man fastnar i alla känslor och minnen som kommer upp. När man har levt ett långt och spännande liv, som jag har gjort, är det lätt att gå vilse bland minnena…

Läs hela artikeln i det aktuella numret av Här&Nu på sidan 24.

Text Ylva Berlin Foto Ylva Berlin

Senaste artiklarna