Åke Sintring blåste bedragaren

Mannen sa att han ringde från banken och påstod att någon höll på att länsa Åke Sintrings konto.
– Han sa att det var bråttom. Jag blev överrumplad.
Men när han bad Åke att ta fram bankdosan drog han öronen åt sig.

Åke bad mannen att återkomma och la på luren. Därmed kunde bedragaren känna sig blåst på konfekten.
Någon höll på att köpa vitvaror för 22 000 kronor med pengar från Åke Sintrings konto. Men om han bara bistod med inloggningen så skulle de hjälpas åt att stoppa kuppen. Så var upplägget. Åke var glad och tacksam till en början.
‒ Han hade mitt personnummer, men en siffra var fel. Jag rättade den.
Kanske var tanken att Åke skulle invaggas i säkerhet, engageras i det gemensamma projektet att lämna rätt siffror. Åke ombads nu ta fram sin bankdosa och sitt Bank-ID.
‒ Personnummer har man vant sig vid att alla frågar om i alla möjliga sammanhang. Men den lilla dosan, det har jag aldrig varit med om. Då ringde en varningsklocka. Så gör inte en bank.

Ingen polisanmälan
Han bad mannen att ringa igen lite senare, men han återkom inte.
Någon polisanmälan blev det inte. Hans exfru uppmuntrade honom, men han tänkte att det inte skulle leda till något. Inte ens våldtäkter tycks alltid bli utredda av polisen, resonerade han.
Det här hände förra året. Kort därpå drogs han in i ett annat skojeriförsök. Någon skickade ut ett hundratal mejl i Åkes namn och bad hans vänner om pengar. Åke påstods sitta fast på en flygplats i Ukraina. 20 000 behövdes för att han skulle komma loss.
Vännerna oroades i olika grad, ett par av dem var faktiskt beredda att släppa till pengarna innan de upptäckte skojeriet.
‒ Lite naivt kanske, men det visade vilka ens riktiga vänner är, säger han.

Saker är saker
Vi talas vid i det lätt belamrade vardagsrummet i villan i utkanten av Laholm. Åke Sintring fyller 77 och ägnar en del av sin tid åt att rensa. Den forne högstadieläraren i samhällsorientering har samlat på sig mycket böcker. Och tavlor, skivor, bilder på barnbarnen, en affisch med Beatles, märkliga föremål och minnessaker från alla resor i främmande länder. Han gillar saker som är använda, som bär spår av andras liv.
Den som levt länge kan berätta om en del stölder och stöldförsök. En före detta nära vän visade sig plocka pengar och föremål av honom. Det har varit inbrott i huset. Ändå låter han lugn.
‒ Det är bara grejer. Saker. ”Du kan ingenting ta med dig dit du går”, som Cornelis sjunger.
‒ Det är det där som är det viktiga, säger han och nickar mot barnbarnen.

Blir mer försiktig
Telefonerande bankskojare hade han inte hört så mycket om. Men händelser i livet har gjort honom mer försiktig.
Som när han tog en ficktjuv på bar gärning i Barcelonas tunnelbana. Flickan stod för nära honom, på den tomma perrongen. När han kände efter var plånboken borta. Han höll kvar tjuven. Två civila ”poliser” dök upp och gav tillbaka pluskan, men flickan lät de löpa. De var delar av samma tjuvliga. Dagen därpå var tjejen gripen.

De äldre är uppfostrade i en annan tid.

Eller när den unge Sintring luffade i Asien på 60-talet och lockades till svartväxling i Korea. Bara för att upptäcka att sedelbunten mest bestod av tidningspapper.
Han beskriver att han blivit mer försiktig, om än inte allmänt misstänksam. Han låter lampor vara tända, lämnar radion på när han är ute, har pengarna i en påse runt halsen när han reser.

Vaksamma grannar
Jag kommer för tidigt till mötet med Åke och passar på att kolla mejlen i bilen en stund. Plötsligen dyker det upp en senior med bister uppsyn som undrar vad jag har för ärende på deras lugna gata. Jag har just sett skylten om Grannsamverkan och förklarar snabbt mitt ärende.
Söker bedragarna särskilt äldre, som kan vara ängsligare att inte göra rätt och vara godtrogna, som inte är vassa på det där digitala?
Så kan det vara, tror Åke Sintring. Han har själv telefonstrul, tror sig ha en massa intalade meddelanden som han inte kommer åt.
‒ Ja, de äldre är uppfostrade i en annan tid, och kapaciteten i huvudet avtar. Och jag och teknik…

 • Polisens tips mot bedrägerier:
  Ingå aldrig avtal och säg alltid NEJ till en tjänst där företaget ringer upp dig för att ge ett erbjudande.
  Köp aldrig något från uppsökande försäljare i din bostad.
  Klicka aldrig på länkar i mail eller sms där avsändare uppmanar dig att göra det. Framförallt inte om det efterfrågas personuppgifter eller kortuppgifter.
  Lämna aldrig över personuppgifter eller kortuppgifter till någon som ringer dig.
  Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.
  Blunda aldrig för varningssignaler!

Text Roland Cox Foto Roland Cox