Alli flög rätt in i rekordboken

Alli Reimegård är 88 år. Två dagar i veckan jobbar hon som it-handledare på Senior Net i Malmö. För två år sedan nominerades hon till ”Årets modernaste pensionär”. Och hon kan skryta med att ha rekordet som världens äldsta kvinna som tagit flygcertifikat, enligt Guiness Rekordbok.

Alli Reimegård drivs av revanschlust, det har hon gjort ända sedan ungdomsåren. Hon blev klar tandläkare när hon var 40, tog flygcertifikat när hon var 63, startade Senior Net Malmö vid fyllda 68 år. Och sådär håller det på. Vi ska ta reda på vad som hände i Allis liv, som skapade den här okuvliga drivkraften att förverkliga sina drömmars mål.
– När jag var 17 år blev jag gravid. Jag gick då i andra ring på Högre Allmänna läroverket för flickor. Jag var den första i min familj som fick läsa vidare, och var mors och fars stolthet. Men tvingades hoppa av skolan för att föda min son, säger Alli.

Ödet ingrep
Alli som inget högre önskade än att få studera hamnade plötsligt vid sidan av. Hon bodde hemma hos föräldrarna, men blev motarbetad av barnavårdsnämnden som försökte att ta sonen ifrån henne på grund av hennes ålder. Det var först när Allis far röt ifrån som hon lämnades ifred. Hon läste på Kvällsgymnasiet och på distans vid Hermods. Därefter blev det jobb på Tandläkarhögskolan. Där mötte hon sin man som var tandläkare. Han adopterade sonen Bo och efter studenten 1963 började Alli studera till tandläkare. Paret öppnade så småningom gemensam praktik.
– Ödet har alltid gripit in i mitt liv. Det var meningen att jag skulle få barn i unga år. Hade det inte hänt hade jag blivit barnlös, säger Alli.

Tacksam för sin son
När Bo var två år drabbades Alli av en sjukdom som ledde till sterilitet. Så trots att hon fick utstå spott och spe som tonårsmor under 1940-talet, är hon djupt tacksam över att hon hann få sin son innan hon blev sjuk.
En morgon när hon som ganska nyskild 60-åring satt vid köksbordet och läste tidningen fick hon se en bild av en kvinna stående på en flygplansvinge.
– Till saken hör att jag hade feber och var lite omtöcknad, säger Alli och fortsätter:
– Jag ringde till Malmö flygklubb och frågade hur gammal man fick vara. Svaret blev ”har du fyllt 18?”. Och det hade jag ju!
– Första gången jag kom in i cockpit och såg alla instrument backade jag. Det såg skrämmande ut, säger Alli.

Första gången jag kom in i cockpit och såg alla instrument backade jag.

Men modet brukar inte svika denna alerta och driftiga kvinna. Efter ett års teoretiska studier varvat med flyglektioner kunde hon stoltsera med flygcertifikat och hamnade omgående i Guiness Rekordbok. Den första egna flygturen glömmer hon aldrig.
– Jag flög över Revinge, där min son bodde då. Jag snurrade runt strax ovanför hans hus flera gånger. Han kom ut och vinkade med sitt barn Olof på armen. Hans granne frågade dagen därpå: ”Såg du knäppskallen som cirklade runt här igår?” ”Ja, svarade Bo, det var Olofs farmor!”

Flög på lunch
Därefter följde 14 fantastiska år då Alli satt bakom spakarna på den hyrda enmotoriga Piper Warriorn. Hon flög ofta till sonens hus på Öland och åt lunch med familjen, hon tog med sig två barnbarn till Bornholm. Amsterdams, Paris och Prags flygplatser fick också besök.
Att Alli blev nominerad till Internetfondens rikstäckande tävling ”Årets modernaste pensionär” är inte konstigt. Hon är påläst och pigg, och lika high-tech som vilken ungdom som helst. När jag lämnar henne och den lilla pudeln Chatta avslutar hon med orden:

– Jag sprendar över foton på mig och ett flygplan!

  • Sprend är en internettjänst med vilken man kan sända bilder och annat material som är för ”tunga” för att skicka med vanlig e-post.

Alli Reimegård är den äldste kvinnan som tagit flygcertifikat.

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen