Partiet som slår alla pensionsrekord.

Almedalens pensionsstjärna

Ett parti tar ledningen när det gäller pensionerna. Och vi snackar sjumilakliv jämfört med partierna i övrigt.

Måndag kväll och det är Vänsterpartiets tur att hålla partiledartal. Vi hinner knappt trycka fram kulspetspennan innan pensionerna dyker upp.

Nooshi Dadgostar går ut stenhårt när hon börjar med att prata om det orangea kuvertet och Ingbritt som nästan inte vågade öppna brevet. Hon hade en pension som det knappt gick att leva på. Dadgostar fortsätter med att garantipensionen nu höjs med 1 000 kronor och att nästan 700 000 pensionärer får del av hela tusenlappen. Hon säger också att denna tusenlapp i pension är det minsta undersköterskor, barnskötare och busschaufförer förtjänar.

Strax efter dyker ordet äldre upp den enda gång Nooshi Dadgostar nämner det, när hon säger att Sveriges äldre förtjänar det bästa.

Dadgostar återkommer till pensionärerna när hon kritiserar regeringen för att vilja överge landets fattigpensionärer under hösten 2021. Hon fortsätter att berätta om att den största höjningen av garantipensionen nu har skett tack vare Vänsterpartiet.

Strax efter hävdar Dadgostar att ”ingen talar om för en vänsterpartist att det är omöjligt att höja pensionerna”. Att eget beröm luktar illa är inget som bekymrar Nooshi Dadgostar när hon fortsätter med att säga ”Det är svårt att komma ifrån att den enskilda reform de senaste decennierna som kan ha gjort mest för jämlikheten är Vänsterpartiets höjning av garantipensionen.”

Vänsterpartiet slår alla andra när det gäller att prata om pensioner. Redan nu leder de stort, men Dadgostar är inte klar. Vi får veta att Vänsterpartiet söker ditt mandat för att fortsätta höja pensionerna. Dessutom lovar de att de ser att prisökningarna äter upp pensionen och att de kommer att göra någonting åt det.

Lätt utmattade efter denna knockout inser vi att det är Nooshi Dadgostar som är pensionsstjärnan i Almedalen 2022. Så långt. Nu får vi se vad de återstående fem partierna har att komma med.

Pension: 11 gånger
Äldre: 1 gång


Läs också

Almedalen dag 1: Få ord om äldre i Almedalen
Almedalen dag 3: Ännu färre ord om äldre i Almedalen
Almedalen dag 4: Inga ord om äldre i Almedalen
Almedalen dag 5: 0,14‰

Text Markus Dahlberg Foto SVT Forum