Äldre är inte på tapeten i Almedalen.

Få ord om äldre i Almedalen

Denna vecka samlas riksdagens partiledare för att hålla tal och berätta om politiken de vill föra. Frågan är om äldre svenska medborgare får plats i debatten. Hittills ser det inte bra ut.

Så har då Almedalsveckan dragit i gång. Här kommer det att debatteras och diskuteras politik, samhällsfrågor och mycket annat när politiker, företag, myndigheter, organisationer och aktörer från alla hålls samlas på Gotland.

Men den som har hoppats på att äldrefrågorna skulle stå i fokus även i Almedalen har dessvärre inte mycket att hämta. I alla fall inte om de två inledande partiledartalen visar riktningen.

I söndags höll statsminister Magdalena Andersson sitt partiledartal, och i dag var det dags för moderaternas Ulf Kristersson. För landets 2,3 miljoner pensionärer fick de inte mycket sagt.

Ulf Kristersson nämner ordet äldre en gång – när han berömmer Kristdemokraterna för att vilja ha bra vård- och äldreomsorg. Han yttrar också ordet pension en gång – i samband med att Moderaterna vill sänka skatten på ISK-konton.

Magdalena Andersson minns äldre som fick det sämre när pengarna gick åt för att betala ränta på statsskulden under 90-talskrisen, och när hon pratar om sin kärlek till Sverige och om sommarjobbande tonåringar som får sin första lön efter några veckor på kommunala äldreboenden. Mer om äldre än så får vi inte. Pensionen dyker upp först när hon pratar att pensionärer ska ha självklart stöd för att lindra konsekvenserna av Putinpriserna samt fyra meningar senare när hon om pratar om 90-talskrisen och hur bolåneräntorna urholkade våra pensionsfonder.

Så här ser alltså statistiken ut i partiledartalen från våra två största riksdagspartier:
Pension: 2-1 till Magdalena Andersson
Äldre: 2-1 till Magdalena Andersson

Sex partier återstår. Med start i kväll när vänsterpartiets Nooshi Dagostar talar, får vi se om även äldre får en chans att vara med i politikernas värld.


Läs också

Almedalen dag 2: Almedalens pensionsstjärna
Almedalen dag 3: Ännu färre ord om äldre i Almedalen
Almedalen dag 4: Inga ord om äldre i Almedalen
Almedalen dag 5: 0,14‰

Text Markus Dahlberg Foto Elin Nysten/Region Gotland