Kvinnan på bilden är inte kvinnan i artikeln.

”Äntligen får jag mina pengar”

– Du anar inte vad glad jag är. Äntligen får jag mina pengar efter att ha väntat i över ett år, säger Yvonne Ericsson.
Det blev fel i handläggningen när hon skickade in ändrade uppgifter för bostadstillägg för pensionärer, BTP till Pensionsmyndigheten, juni 2019.
Nu får hon 6 000 kronor retroaktivt, och kanske blir det en ny cykel.

Yvonne Ericsson, 76, från Örebro är en av många pensionärer som de senaste två åren har fått vänta orimligt länge på att få sina utbetalningar av BTP. Handläggningstiderna har varit upp till ett år och förklaringen från Pensionsmyndigheten är, dels att stödet är krångligt och kräver rigorös ekonomisk genomgång av den enskildes ekonomi, dels att när ansökan väl kommer in så är sju av tio ofullständiga.

Orimligt lång väntetid
Men att det ska ta över ett år att få BTP, ansåg även Pensionsmyndigheten verkade orimligt.
– Något galet måste det vara, sa Sabina Masic, chef för den enhet som handlägger BTP, till Här&Nu, när vi frågade om de sena utbetalningarna.

I slutet av 2019 fick Pensionsmyndigheten ett regleringsuppdrag av regeringen att korta handläggningstiderna och öka servicenivån genom att korta ned kötiderna i telefon. Och situationen har förbättrats betydligt. I dag säger myndigheten att det inte längre ligger några ärenden och väntar som är över ett år gamla.

Ringde och mailade tillmyndigheten
Och nu är detta sant även för Yvonne Ericsson. Hon fick sitt ärende prövat och en nytt beslut och ett nytt högre belopp beviljat från januari 2020, men ansökan och de förändrade förhållandena gällde från juni 2019 och för perioden juni till december 2019 fick hon aldrig pengar utbetalt retroaktivt. 

Och trots att hon både ringde vid flera tillfällen och mailade till Pensionsmyndigheten, blev felet aldrig åtgärdat och rättat.
– Det visade sig att när jag även fick högre hyra och anmälde detta, så föll den retroaktiva utbetalningen för de sex månaderna i slutet av 2019 bort. Man beklagade så mycket, men det viktiga är att, nu får jag äntligen mina pengar.

– För en pensionär med en inkomstpension på 12 000 kronor i månaden och tjänstepension och tillägg på 2 000 kronor i månaden är de retroaktiva pengarna ytterst välkomna. Men vi får se om de kommer att gå till en cykel.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto