SKPF pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg tillsammans med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vid ett möte på socialdepartementet.

Ardalan Shekarabi: Höjda priser drabbar äldre

Många äldre med låga pensioner drabbas särskilt hårt när nu priserna för livsmedel, el och drivmedel höjs.
– Vi oroar oss för att många äldre kommer att drabbas hårt av ensamhet och isolering, sa SKPF pensionärernas förbundsordförande, Liza di Paolo-Sandberg, till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vid ett möte.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi kallade den 7 april pensionärsorganisationerna, SKPF pensionärerna, PRO och SPF seniorerna till överläggning om hur höjda mat- och energipriser samt höga avgifter på drivmedel drabbar landets äldre.
– Om maten blir mycket dyrare kommer inte våra fattigpensionärer att äta näringsriktig mat, sa Liza di Paolo-Sandberg och citerade en medlem i distrikt Dalarna.
Och hon uttryckte oro för att äldre exempelvis skulle tvingas prioritera mat- och elräkningar och skjuta upp eller avstå uttag av dyr medicin.

Snabbenkät bland förbundets medlemmar
Inför mötet hade SKPF pensionärerna gjort en snabbenkät för att höra sig för hur inflation och höjda priser drabbar förbundets medlemmar. Och oron var påtaglig.
– Många av våra pensionärer hade redan tidigare svårt att få ekonomin att gå ihop. Nu blir det helt omöjligt, menade Liza di Paolo-Sandberg
– Först pandemin som var jobbig och nu det här. Det kommer att innebära att många som just kommit ut ur sin ensamhet efter pandemin åter blir sittande hemma, skrev en medlem i distrikt Västerbotten i enkäten.
En annan medlem i distrikt Blekinge undrade:
– Vilket ska jag betala först? Elen så jag har ström eller lite mat på bordet?

Extra pengar till pensionärer med låg pension
Ardalan Shekarabi påpekade att regeringen nu lämnat in förslaget om ett garantitillägg till pensionärer med lägst pension. Förslaget ligger inom ramen för vårändringsbudgeten som presenteras den 19 april.
Förslaget som läggs fram gemensamt av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet innebär att en miljon pensionärer med en pension under 11 846 kronor i genomsnitt får 750 kronor. 500 000 pensionärer får det fulla stödet på 1 000 kronor skattefritt i månaden.

– Vi har 260 000 fattigpensionärer i vårt land. Pensionerna är för låga och de måste höjas, nu, poängterade Ardalan Shekarabi när förslaget till vårändringsbudgeten presenterades.
– Många pensionärer är trots ett långt arbetsliv beroende av garantipension.

Han tydliggjorde de låga pensionerna med följande exempel med helt färska siffror:
För att inte bli beroende av garantipension ska man ha en slutlön på 30 000 kronor efter 40 års arbetsliv med genomsnittlig löneutveckling.
Garantipension för en ensamstående pensionär är 8 779 kronor i månaden före skatt.

 • Förslaget om garantitillägg
  Det fulla stödet på 1 000 kronor kommer i ett första steg gälla de pensionärer som har en inkomstpension under 11 846 kronor i månaden. Från och med 2023 omfattas alla med en pension under 12 000 kronor av det fulla garantibeloppet. Sammanlagt kommer 500 000 pensionärer att få maxbeloppet. I snitt får de pensionärer som omfattas av tillägget 750 kronor. Totalt omfatta en miljon pensionärer. Det är nästa hälften av landets samtliga pensionärer, 2,3 miljoner.
  Garantitillägg ska automatik betalas ut av Pensionsmyndigheten. Tillägget ska inte räknas av mot tjänstepension eller arbetsinkomst. Det ska inte heller tas upp till beskattning och inte påverka storleken på utbetalningar från det befintliga bostadstillägget till pensionärer, BTP.
  Reformen är permanent. Den kommer under 2023 att kosta 9,4 miljarder kronor.
 • Garantipension
  Om du har haft en låg eller ingen arbetsinkomst i Sverige eller jobbat endast ett fåtal år kommer du att få låg eller ingen inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kommer då att bestå av både inkomstgrundad pension och garantipension.
  Som mest kan garantipensionen bli 8 779 kronor för ensamstående och 7 853 kronor i månaden för gifta.
  Om du har en låg pension kan du också ansöka om bostadstillägg från Pensionsmyndigheten, tidigast från 65 års ålder.
 • Du får ingen garantipension
  Om du är ensamstående och får 12 794 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt. Eller är gift och får 11 389 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tidermana

Senaste artiklarna