Folkhälsomyndigheten inväntar resultatet från EMAs säkerhetsutredning. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna. från Janssen

Även Janssens vaccin pausas efter larm från USA

Hittills har 31 000 doser av Janssens vaccin anlänt till Sverige, men inga har distribuerats för vaccination. Folkhälsomyndighetens, FHM, rekommendation är att inte använda vaccindoserna förrän utredningen är färdig.

– Vi avvaktar nu Europeiska läkemedelsmyndighetens, EMA, utredning och även information från USA, innan vi kan ta ställning till rekommendationerna i Sverige för Janssens vaccin. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i pressmeddelandet.

Bakgrunden är att USA på tisdagen pausade vaccinet efter rapporter om att sex kvinnor drabbats av blodproppar. Under onsdagen kom även beskedet att Danmark pausar vaccinet tills vidare. Janssen är ett dotterbolag till den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en säkerhetsutredning av Janssens vaccin för att se om det finns några kopplingar mellan misstänkta biverkningar och vaccinet.

FHM kan i nuläget inte ge någon prognos för när EMAs utredning är färdig eller när ett definitivt besked om Janssen-vaccinet är att vänta.

Samtidigt utreder Folkhälsomyndigheten huruvida åldersgränsen för Astra Zenecas vaccin ska ligga kvar på 65 år.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto