Karin Örnekrans tar en fika med Bosse Jonsson från Svenskar på Phuket.

De väljer att åldras i Thailand

Allt fler svenska pensionärer flyttar utomlands. 2016 betalade pensionsmyndigheten ut pension till 151 900 svenskar som bor utomlands. Ett historiskt rekord. Ett av de nya drömmålen är Thailand.

Trenden är klar; efter ett långt och intensivt arbetsliv vill många svenskar flytta till sol och värme året runt. Speciellt om barnen försvunnit och barnbarnen redan vuxit upp.
Vi svenskar lever allt längre och många är sugna på nya äventyr. Trenden är att skaffa sig en lägenhet utomlands för att sedan kunna bo på varmare breddgrader under vinterhalvåret. Många svenskar är bosatta i Spanien, andra populära länder är Frankrike, Portugal och Malta. Thailand har seglat upp som ett alternativ och många pensionärer menar att det är billigare att bo där än i Sverige

Hunden på hemmet
En av dem är Karin Örnekrans, över 80 år, som bor i Chiang Mai. Och hon ångrar inte flytten en enda dag.
– I Thailand får man till och med ha hund med sig på ålderdomshemmet.
Ålderdomshem i Thailand finns främst i Bangkok med omnejd, men även i en del provinser.

Sverker Ingulfsson.

Sverker Ingulfsson.

– Det vanliga i Thailand är att familjen och släktingar tar hand om sina gamla, säger Rungrat Wahlström, bosatt i Kåge, Skellefteå, men trogen återvändare till sitt födelseland.
I dag finns svenska småkolonier lite varstans i Thailand, bland annat i Hua Hin och Phuket, som har varit en stor svenskdragare på senare år.
Sverker Ingulfson, 71, har byggt hus i Samahea Village nära Karon Beach. När det gäller köp eller hyra av hus säger han:
– Mitt tips är; hyr! I dag finns det så oerhört många som vill sälja, men thailändarna hyr också ut. Att göra några affärer hemifrån är inte att föredra. Kör runt på plats i Thailand, informera dig – och hyr. Ofta billigt.
Han är fortfarande svensk medborgare och sticker hem kring svensk sommartid. Några månader.
– Strömming och kantareller, barn och barnbarn, det kan jag inte vara utan. Så är det bara.

Viktigt med försäkring
Som bosatt i Sverige är man ofta van vid en förhållandevis hög standard och tillgång till bra sjukvård. I samband med att utflyttning sker från Sverige skrivs man ut ur svensk folkbokföring. Detta medför även att man lämnar det svenska socialförsäkringssystemet eftersom Thailand inte tillhör EU eller EES. För att ha tillgång till hög nivå avseende vård är det därför nödvändigt att teckna en privat sjukvårdsförsäkring.
Priserna för privata försäkringar varierar, men räkna med 3 000 kr per månad för en sjukvårdsförsäkring av god kvalitet och som är giltig i hela världen. Priset beror dock till stor del på din ålder och ditt hälsotillstånd.
50 000 kr för en vecka på sjukhus

Sverker Ingulfson betonar också vikten av att ha en försäkring – både som turist och bosatt i Thailand.
– Utan den är man såld. En vecka på lasarett kan kosta uppåt 50 000 kronor. Men kolla också upp vad reseförsäkringen egentligen gäller. Här finns hårfina undantag som kan bli ödesdigra.
Objektiv och kostnadsfri information kan du få på Konsumenternas Försäkringsbyrå som tillsammans med Konsumenternas Bank- och finansbyrå driver webbplatsen konsumenternas.se.

Lobbar för bättre villkor
Just sjukvårdsbiten är oerhört viktig. I Phuket, där svenskkolonin är aktiv, jobbar man för att trygga den ekonomiska situationen för utflyttade svenskar. De vill att den svenska sjukvårdsförsäkringen ska vara giltig även i Thailand och inte bara inom EU och EES.

– Vi försäker få svenska beslutsfattare att ta det beslutet. Vi ger inte upp, säger Bosse Jonsson, ordförande för Svenskar på Phuket.
I dag är närmare 700 svenska pensionärer oförsäkrade i Thailand. Totalt finns 20 000 svenskar i landet.

  • Pensionsfördel Thailand
    Låga levnadskostnader. Räkna med ungefär 1/2 priset jämfört med Sverige.
    Klimatet. Värme året om, 26-28 grader i havet, mängder av stränder
    Goda kommunikationer. Såväl till/från Thailand som inom landet.
    Fördelaktig beskattning. Din svenska pension beskattas lägre jämfört med Sverige.
    Sverige har avtal med många länder som reglerar var du ska betala skatt för din svenska pension. Det innebär att du inte ska behöva betala skatt på din svenska pension både i Sverige och i det land där du bor. Om du flyttar till ett annat land ansöker du själv om så kallad SINK-skatt hos Skatteverket. Skatten blir då 20 procent efter avdrag på visst fribelopp. För att få denna skatt ska du vara utflyttad, det vill säga ha klippt banden med Sverige med avseende åretruntbostad, inte ha inkomst från bolag eller ha minderåriga barn i Sverige.
    Observera att garantipension inte betalas ut om du bor stadigvarande i Thailand. Garantipensionen ingår i socialförsäkringssystemet och är ett bidrag.

Text Bo Fuhrman Foto Bo Fuhrman

Senaste artiklarna