Falcon Funds misstänks ha tömt premiepensionsfonder på stora summor pengar.

En miljard saknas för pensionssparare i Falcon Funds-härva

Över en miljard kronor kan svenska pensionssparare ha förlorat i skandalen kring Falcon Funds. I fyra år har Pensionsmyndigheten arbetat på att pengarna ska återbetalas, enligt TT.

Utredningsarbete kring det skandalomsusade pensionsbolaget Falcon Funds, som pågått i flera år, har lett till två åtal som bland annat rör grova bedrägerier mot det svenska premiepensionssystemet, PPM. I april dömdes fyra personer i tingsrätten till fängelse samt att betala stora belopp till staten, i den första delen av härvan. Åtalet i den andra delen väcktes tidigare i sommar och rättegången är planerad att börja den 17 augusti.

Anna Åkesson, jurist på Pensionsmyndighetenm arbetar för att få tillbaka pengarna till pensionsspararna, enligt Svenska Dagbladet, SvD.
– Vi bedömer att den totala skadan ligger på över en miljard kronor, säger Anna Åkesson, enhetschef på juridikavdelningen på Pensionsmyndigheten till SvD.

I februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheten nya insättningar i Falcon Funds fonder för att undersöka misstänkta oegentligheter i fonderna. Då hade närmare 22 000 personer ett totalt kapital på 2,4 miljarder kronor i Falcon Funds. Men efter det att avtalet med fondbolaget sades upp i juni betalades endast cirka 1,3 miljarder kronor tillbaka till fondspararna.

Fakta: Falcon Funds-härvan
I februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheten insättningar i det Maltabaserade bolaget Falcon Funds tre fonder. Bolaget misstänks ha tömt premiepensionsfonder på stora summor genom ett upplägg i Temple Asset Management, som Falcon Funds delegerat skötseln av fonderna till.
Pensionsmyndigheterna stoppade insättningarna i fonderna, efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet. I juni samma år sade myndigheten upp avtalet med fondbolaget.

Utredningen gällande Falcon Funds har delats upp i två delar.
I april dömdes fyra personer för grov ekonomisk brottslighet för brott begångna i Sverige under 2012–2013. Ekobrottsmyndigheten har beskrivit det som upprinnelsen till brottsligheten i Falcon Funds på Malta.
Närmare 22 000 sparare hade pengar i Falcon Funds fonder när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med bolaget. Det totala innehavet uppgick till runt 2,4 miljarder kronor. En del av pengarna har återförts till fondspararna, men fortfarande saknas över en miljard kronor i härvan, enligt Pensionsmyndigheten.
Källa TT

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto