Äldreboxning – en smocka för hälsan

”Attack!” Hans Lindahls kommandorop överröstar musiken med Jerry Williams och ett femtontal pensionärer kastar sig över sandsäckarna och matar slag så det smattrar i lokalen.
Det är tisdag på Narva boxningsklubb på Frejgatan i Stockholm och de Grå pantrarna har kommit halvvägs in i sitt 45-minuterspass.

Coach Hans Lindahl har lett de här passen i tre år. Ingen under 60 år får vara med, men har man åldern inne är man lika välkommen oavsett om man har tidigare erfarenhet av boxning eller inte.
– Vi kör i mångt och mycket samma träning som de yngre. Vi har testat gränserna och det är inte många begränsningar som behövs, det är mest fördomar att äldre inte kan ta i, säger Hans Lindahl.

Inga slag mot huvudet
Förutom att slag mot huvudet inte är tillåtna och att passen är kortare, är det alltså i stort sett samma saker som lärs ut denna tisdagsförmiddag som annars i ringen på Narva boxningsklubb. Det verkligt unika är deltagarna själva, som med en medelålder på 71 och en helt jämn könsfördelning visar att ett annat, mer inkluderande, idrottsliv är möjligt.
– Svensk idrott har missat en hel generation. Man satsar på barn-, ungdoms- och elitidrott, men glömmer oss över 60. Samtidigt är hälsoeffekterna enorma om man kan få äldre att träna. Träning är den bästa medicinen och har inga biverkningar, säger Hans Lindahl.

Svensk idrott har missat en hel generation. Man satsar på barn-, ungdoms- och elitidrott, men glömmer oss över 60.

Den som tränar mångsidigt kan se fram emot ökad styrka, bättre kondition, koordination och balans. Men för många äldre som går med i en idrottsförening är den kanske allra största hälsovinsten mental. Det tycks gå ett skratt per smocka i Narva boxningsklubbs lokal och det är tydligt att gemenskapen är värdefull. De flesta medlemmarna kommer ensamma och efter varje pass följer de som vill med till ett lokalt konditori och fikar.
– Vi som träffas här har mycket gemensamt och liknande erfarenheter. På träningarna har vi till exempel bara musik från 50- och 60-talen. Vi har fantastiskt kul, säger Hans Lindahl.

Mäta sig mot andra
Det är olagligt att tävla om man är över 40 år och tillhör Svenska Boxningsförbundet. Klubben har försökt få tillstånd att anordna ”matcher” där bara slag som nuddar huvudskyddet får förekomma. Men 2006 års kampsportslag innehåller så hårda villkor – med krav på sjukvårdare, startböcker, regelbundna avrapporteringar med mera – att det blir omöjligt att genomföra.

Ibland dyker det dock ändå upp tillfällen att mäta sin form mot andra.
– För ett tag sedan hade vi ett gemensamt träningspass med en gymnasieskola i närheten. Hälften gymnasieungdomar och hälften pantrar. Det var inga problem för oss att hänga med, ungdomarna hade så dålig kondis, skrattar Hans Lindahl.

Text Rikard Johansson Foto Rikard Johansson