Skydda dig mot brott. Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon.

Färre fickstölder – men fler telefonbedrägerier

Brotten mot äldre har förändrats. Telefonbedrägerierna har ökat och fickstölderna har minskat under de senaste åren. Antalet brott i hemmet har legat på ungefär samma nivå under de senaste fem åren.

Brotten som begås mot äldre har förändrats under pandemin. Fickstölderna har minskat och telefonbedrägerierna har ökat. Redan under 2017 började en ny typ av anmälningar av telefonbedrägerier dyka upp hos polisen, så kallad vishing. Vishing kommer från ordet röstfiske och är telefonbedrägerier där bedragaren utger sig för att vara någon annan för att komma åt ett bankkonto eller annat finansinstitut. Bedragarna använder sig av social manipulation och är mycket skickliga. Anmälningarna av vishing har sedan 2017 ökat enormt.

– De kan ringa upp emot hundra samtal om dagen, säger Charlotta Mauritzson, Samordnare, Nationellt bedrägericentrum, Polisen.

Det kan gå fort
Det är till stor del kriminella nätverk som ligger bakom vishingbrotten. Nätverken rekryterar nya, unga medlemmar för att göra research, hitta personer över 65 år, ofta över 70 år, gärna i områden där medelinkomsten är hög. När de ringer utger de sig för att komma från Polisen,  banken eller annat finansinstitut. 

– Bedragarna säger ofta att det är bråttom, något håller på att hända just nu, någon tar ut pengar från ditt konto eller du håller att bli betalningsskyldig för en dyr vara du inte har köpt och det måste stoppas direkt. För att stoppa detta måste du logga in med ditt personliga bank-id eller ge bort din kod till en bankdosa. När du gör det kommer bedragaren in på ditt konto och tömmer det, säger Charlotta Mauritzson.
Bedragaren har skrivit in den utsattas personnummer och när hen loggar in med bank-id kommer den som har skrivit in personnumret först in, alltså bedragaren.
Sedan går det fort. 

När bedragaren tömmer kontot sätts pengarna över till en så kallad målvakts konto. Målvakterna är ofta under 18 år och inte straffmyndiga. Pengarna förs sedan snabbt vidare i flera led.

Har ökat under pandemin
Under 2021 ökade bedrägeribrotten per telefon med 24 procent. En av fem över 65 år har råkat ut för en bedragare. Men bara 14 procent av alla anmälda bedrägerier under 2021 var riktade mot äldre. Under november 2021 kom brottslingar över drygt 50 miljoner kronor genom telefonbedrägerier. Samtidigt minskade fickstölderna, från cirka 3 000 anmälningar till cirka 800 mellan 2015 och 2021.
– De ligor som brukar stå för fickstölderna kunde inte komma hit under pandemin samtidigt som de äldre stannade hemma på grund av smittspridningen, säger Elisabeth Pettersson, analytiker för åldringsbrott hos polisen.

Under pandemin arbetar de kriminella ligorna med vishingbrotten uteslutande på distans. De behöver aldrig se den utsatte i ögonen och det rör sig om stora summor pengar. Polisen uppmanar alla som varit utsatta för bedrägeriförsök att polisanmäla oavsett om brottet genomförts eller inte.

  • Så skyddar du dig
    *Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon eller genom ett besök hemma hos dig. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
    *Lägg på luren om en obekant person ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en vän, en släkting, från banken, ett företag eller en myndighet som exempelvis Polisen.
    *Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- eller kreditkort, eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare.
    *Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet eller på andra sätt för att vilseleda dig. I nuläget finns till exempel bedragare som säger sig behöva din information på grund av corona-viruset covid-19.
    *Ring en anhörig eller bekant om du känner dig osäker. Om du blir kontaktad av någon som ber om information som gör att du känner dig osäker, sök stöd hos en anhörig eller bekant.
    *Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.

 

Text Eva Brenckert Foto iStockphoto

Senaste artiklarna