Eva Närfors började spela fotboll vid 70 – efter att ha varit fotbollsmamma åt döttrarna i en massa år.

Gåfotboll med lust och lek för seniorer

Det är minus fem grader i luften, snö och gnistrande sol. Tolv seniora damer har klätt sig för fotbollsspel utomhus på Enskede idrottsplats, strax söder om Stockholm.
Härligt, roligt, tillåtande, välkomnande och mycket skratt, tycker Eva Närfors, 70, som började spela gåfotboll för drygt tre år sedan.
– Jag kan missa bollen, men ingen misstycker. Alla är så uppmuntrande. Och jag har lärt mig massor.

Börja spela fotboll vid 70? Man blir ju lite imponerad. Och så får man inte springa utan ska gå. Det heter ju gåfotboll. Man kan ju undra om det blir någon fart och fläkt, något spel alls. Om det ens är roligt?
– Det var en artikel i lokaltidningen och det såg så kul ut när jag såg videoinslag på youtube. Jag har ju följt mina döttrar när de spelade fotboll, skjutsat till olika träningar, varit fotbollsmamma alla år på S:t Erikscupen exempelvis, säger Eva Närfors.

– Det är något med boll. Den är rolig att sparka på, säger hon och skrattar. Och jag tänkte att det inte var någon risk att man inte skulle orka eftersom man ska gå.
Ja, varför inte, tänkte hon och hoppade på den nystartade aktiviteten hösten 2018. Då var det Helena Nordlöf, på Enskede idrottsklubbs kansli, som fått upp ögonen för sporten och såg den som en perfekt träningsform för seniorer.

– Och när jag kom hit blev jag så trevligt bemött. Och de som kan är så hjälpsamma, lär ut och ger tips, säger Eva Närfors.

Väl placerad målskytt
Vid dagens träning står hon för ett av lagets mål, välplacerad framför motståndarmålet.
– Jag brukar skryta för mina döttrar när jag har gjort mål. Jasså, var jag bra placerad. Ja, där ser man.

Damerna på planen är alla mellan 50 och 70… och kanske några år till. Men entusiasmen och glädjen går det inte att ta miste på. Vid spel blir placeringen och spelbarheten avgörande och passningsprecisionen är väsentlig. En för lång spelad boll och medspelaren hinner inte nå den. Nu är det träning och mer på lek, en och annan springer ändå, men under en match blåser domaren av.
– Bra där. Följ med laget upp. Ni kan inte stå och prata när bollen befinner sig på den andra planhalvan, manar en av veteranerna, Ako, Ann-Katrin Olsson.

60 år och ung på planen
Hon är med sina 60 år yngst av damerna och tar på sin lott att sköta uppvärmning och några bollövningar med passning innan spelet sätter igång.

Skaderisken är minimal, ingen hård fysisk kontakt är tillåten, inga bollar över brösthöjd och inga höga sparkar.
– Jag är med vid nästan varje träning. Det är bara barnbarnen som kan locka mig bort från planen, säger Eva Närfors.

Eva Närfors
Född: 13 oktober 1951
Bor: Bagarmossen, Stockholm.
Familj: Skild, fyra barn, tolv barnbarn.
Jobb: Gick i pension vid 65 år efter 27 år (1989-2016) som förskollärare.
Intressen: Gåfotboll, tränar med Sofia (på tv), är med i en bokklubb (läser nu Giftmakerskan av Sarah Penner), syr och stickar. Är konstintresserad, gillar bio och teater.

 

 

  • Detta är gåfotboll
    I gåfotboll får spelarna endast gå, en fot ska alltid vara i marken. Tacklingar är inte tillåtna.
    Varje lag har tre till sju spelare på planen, vars storlek anpassas efter antalet spelare. Matchtiderna varierar, men brukar vara cirka 2×20 minuter.
    Målet är 3 meter brett och två meter högt (som ett handbollsmål).
    Matcher körs utan offside och nickar är inte tillåtna. Bollen får inte heller spelas över brösthöjd.

Gåfotboll i SVT

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tidermana

Senaste artiklarna