– Det känns jättebra att få göra en insats, känna att även om jag är pensionär så kan jag fortfarande bidra till samhället, säger Ingbritt Borstrand.

Ingbritt jobbar extra med vaccinering

Under våren har Ingbritt Borstrand och fem andra pensionerade sjuksköterskor stöttat Region Kalmar Län och vaccinerat hundratals regionanställda vid Länssjukhuset i Kalmar.

Hur gick det till när du blev utvald?
– Som pensionerad distriktssköterska har jag under pandemin känt ett behov av att hjälpa till och göra en samhällsinsats, och när jag hörde att Region Kalmar Län behövde hjälp med vaccineringar skrev jag en intresseansökan för första gången i mitt liv. Några dagar senare ringde regionens HR-avdelning och frågade om jag ville hjälpa till.

Hur känns det att bli uttagen?
– Det känns jättebra att få göra en insats, känna att även om jag är pensionär så kan jag fortfarande bidra till samhället. Vad jag förstod var det över 170 personer som hade skickat in intresseanmälan till regionen varav sex stycken inklusive mig blev uttagna för att vaccinera i Kalmar. Några färre vaccinerar på sjukhusen i Oskarshamn och Västervik.

Det var inte dåligt, vad har du gjort tidigare i ditt yrkesliv?
– När jag var färdig med min sjuksköterskeutbildning i Malmö 1982 arbetade jag inom kirurgi samtidigt som jag läste vidare inom kirurgi och medicin. Fyra år senare flyttade familjen till Göteborg där jag efter en tid på Sahlgrenska utbildade mig till distriktssköterska och arbetade för Göteborgs Stad med hemsjukvård.
– De sista 20 åren av min yrkeskarriär arbetade jag med avancerad sjukvård i hemmet. Samtidigt tog jag kandidat- och magisterexamen och var huvudhandledare vid Göteborgs universitet. 

Hur hamnade du i Kalmar?
– Vår dotter, som är tandläkare, flyttade hit för fem år sedan och när hon och hennes man fick sitt första barn, bestämde jag och min man oss för att flytta hit. Jag jobbade i sju månader för Kalmar kommun, men gick sedan i pension för 1,5 år sedan för att ägna mer tid åt barnbarnen. 

Hur ser ditt uppdrag ut?
– Vårt uppdrag är att vaccinera regionanställda och vi har börjat med sjukhusets personal som arbetar patientnära. Alla som vi träffar är jättetrevliga och ibland skojas det friskt i samband med vaccineringen.
– Det var meningen att vi skulle vaccinera tre dagar i veckan, men eftersom det har varit brist på vaccin har vi inte kunnat vaccinera i den omfattningen. Sen får vi se om vi längre fram, när vi är klara med detta uppdrag, får hjälpa till att vaccinera allmänheten också.

Vad ger det tillbaka?
– Mycket. Det är en skön känsla att känna sig behövd igen och veta att jag gör nytta. Jag trivs med mitt liv som pensionär, men det ger också en enorm stimulans att fylla vardagen med något nytt och träffa nya människor.
– Eftersom vi flyttade hit för två år sedan har vi inget större kontaktnät i Kalmar, men nu har jag lärt känna flera trevliga personer. Vi sex som jobbar ihop har olika bakgrund inom yrket och trivs väldigt bra ihop.

Text Pierre Eklund Foto Pierre Eklund

Senaste artiklarna