Kulturhistoria om du hemestrar i Uppsala
Hemester. Uttrycket har etablerat sig under coronapandemin. När vi inte längre kan, eller bör semestra utomlands, upptäcker vi våra egna natur- och kulturskatter. Följ med till Uppsala!
Slottet, domkyrkan, universitetet och dess bibliotek med den världsberömda Silverbibeln.
– I Uppsala är historien och kulturen ständigt närvarande och det mest ligger inom gångavstånd, säger författaren Lars Sund.
– Fram till 1999 var jag, parallellt med skrivandet, journalist på Upsala Nya Tidning, berättar han när vi träffas på Konditori Fågelsången, adress Munkgatan.
– Detta är ett klassiskt café som funnits här i alla världsliga tider, för att citera min salig far. Här råder 50-talsnostalgi och caféet är populärt bland annat bland mina skrivande kollegor.
Vi promenerar upp på den närbelägna Kasåsen till Uppsala slott, som började byggas redan 1549.
– Det är en bra utgångspunkt för att lära känna Uppsala, för härifrån borggården har man en fantastisk utsikt över staden. Se på alla byggkranar, här byggs något alldeles enormt!
– Uppsala delas av Fyrisån och vi är nu på den akademiska sidan, med universitetet och dess bibliotek samt ett stort antal institutioner.
Arvet från Linné
– Andra sidan har historiskt präglats av industrier, som Slotts senap och Nymans verkstäder, som efter kriget var Nordeuropas största cykeltillverkare. Ingen av dem är dock kvar i dag, berättar Lars Sund och tipsar angående slottet:
– Här inne finns Uppsala konstmuseum, som man absolut inte bör missa.
Väster om slottet ligger Botaniska trädgården.Den började anläggas 1787 och invigdes 1807. Sveriges äldsta botaniska trädgård, Linnéträdgården, öster om Fyrisån, började anläggas redan 1655 och invigdes 1664.
– Jag brukar gå igenom den på väg till mitt kontor och blir varje gång lika fascinerad. Träden och växterna från alla världens hörn gör arvet från Carl von Linné så synligt.
–Missa inte orangeriet och tropiska växthuset, med kaktusen Nattens Drottning som blommar en natt om året!
Thörnqvists rumba
Några minuters promenad norrut leder till Engelska parken, besjungen av hemmasonen Owe Thörnqvist i “Rumba i Engelska parken”. Det är en vilsam promenadpark med en trevlig Pelle Svanslös-lekplats för barn.
Intill Engelska parken ligger Gamla kyrkogården.
– Den rymmer i sig en bit svensk historia och är väl värd att gå runt i. Här vilar bland andra Dag Hammarskjöld, som var generalsekreterare i FN.
Nordens största katedral
Vi styr österut mot Uppsalas centralt belägna historiska kvarter. Uppsala universitet, grundat 1477, är äldst i sitt slag i Norden, och har över 40 000 helårsstudenter (2015). Antalet blir betydligt fler om man också räknar studenterna vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
– Uppsala är ju även ett andligt centrum, med domkyrkan och ärkebiskopens intilliggande residens. Skulle man försöka översätta för en utländsk turist passar kanske liknelsen Canterbury och Oxford i ett.
Nordens största katedral, Uppsala domkyrka, invigdes 1435 men bygget påbörjades redan runt 1270. Den är omöjlig att missa i sitt majestät, på “akademiska sidan” av staden. Här vilar såväl Gustav Vasa som Johan den tredje, samt berömdheter som Carl von Linné och mystikern Emanuel Swedenborg.
Till Uppsalaturismens ABC hör även universitetsbiblioteket Carolina Rediviva, beläget mellan slottet och domkyrkan. Var Valborg står här universitetets rektor på balkongen och tar på sig studentmössan, varvid tusentals studenter gör detsamma och unisont rusar nedför Carolinabacken till vårens ära.
Som bibliotekets främsta attraktion räknas den handskrivna Silverbibeln från 500-talet.
Kompakt centrum
Så tar Lars Sund med oss till ett av sina verkliga smultronställen: Skytteanska trädgården, en liten pärla inklämd mellan Trädgårdsgatan och Valvgatan.
– Få hittar hit, konstaterar Lars Sund.
Uppsala centrum är ganska kompakt och många av byggnaderna från 1800-talet eller tidigare är i dag rivna.
Men det finns undantag. Som Celciushuset på Svartbäcksgatan, med medeltida anor och ombyggt på 1700-talet. Här avslutar vi vår ”hemester”-promenad.
– Här bodde Anders Celsius, mest känd för termometerskalan, avslutar Lars Sund.
- Kyrkligt centrum i Sverige
Uppsala är en tätort i Uppland, centralort i Uppsala kommun och residensstad för Uppsala län. Den är Sveriges fjärde största tätort med en befolkning på 164 535 invånare, medan hela kommunen har cirka 233 000 invånare. Sedan 1164 är Uppsala kyrkligt centrum i Sverige i och med dess ärkebiskopssäte inom Svenska kyrkan.