Tommy Lundh dansar gärna så mycket som möjligt med så många som möjligt. Den senaste danskursen var med fast partner på grund av pandemin, så då har han dansat med Caroline Bergström.

Lindy hop – en dans för alla

Trappan ner till dansgolvet på Chicago tar oss till en annan tid, Duke Ellingtons 30-talstoner ur högtalarna, på dansgolvet par som dansar till swingmusik. De svettas, de är glada, detta är en av veckans höjdpunkter. Åtminstone för Tommy Lundh som ska lära sig mer lindy hop i kväll.

Här på dansgolvet är åldrarna blandade. Vi som är 60 och 70 plus är några i mängden. Lindy hop har sitt ursprung i 20- och 30-talet och har blivit allt populärare.
På Chicago i Stockholm är det kurser eller social dans nästan varje kväll i veckan. För några är kulturen lika viktig som dansen och de tidstypiska kläderna är en del av konceptet. För Tommy Lundh är det något annat. Lindy hop är en rolig dans, han gillar känslan, takten, man blir glad helt enkelt, säger han.  

Tommy Lundh berättar att han var sugen på att börja dansa i många år, men det blev aldrig av. Till slut hamnade han på en prova på kväll med lindy hop, men det gick inte så bra.
– Det var omöjligt, så det gick tio år till nästa gång. Då började jag på en nybörjarkurs, min partner var om möjligt ännu sämre än jag, säger han. 

”Knäckte koden”
När han hade lärt sig en del fick han veta att det var brist på förare på många kurser, så de fick stöddansa gratis i nivåer under deras egen. Om man dansar på medelnivå som förare kan man hoppa in på nybörjarnivå till exempel. Då började Tommy dansa fyra kvällar i veckan, dubbla klasser.
– Då knäckte jag koden, säger han. 

Tommy Lundh socialdansar mycket med olika danspartners och det ger erfarenhet.
– Med så många som vill och lite till, säger han. 

30-talsmusik ger rätt känsla
Musiken från 20- och 30-talet är inte precis den vanligaste musikgenren i dag. Men med rätt danssteg i kroppen blir känslan för Count Basie, Benny Goodman, Louis Jordan och andra företrädesvis afroamerikanska musiker en annan.
Det är en lekfull dans, den kan dansas snabbt eller långsamt och det finns hur mycket som helst att lära sig. Om man vill. Men man kommer långt med grundstegen och efter några kurstillfällen kan man göra lite som man vill, man väljer och vrakar från de turer man lärt sig.

Jag har levt i 73 år och om det nu blir 74 så får det väl bli det. Livet ska levas

Med krånglande knän tvistar man inte på samma sätt som 20-åringarna, eller så kanske konditionen sätter stopp för alltför mycket skuttande och svängande. Men alla kan, på sitt sätt.
Denna vinter har Chicago startat en kurs för 60+. Den är lite lugnare, inte så många nya turer Mer inriktad på socialdans och att ha kul. 

Hålla ut en hel kväll
När coronaviruset dök upp stängde Chicago sin verksamhet, men öppnade sedan för kurser med fast danspartner och ett begränsat antal dansare i lokalen.
Men Tommy Lundh har inte oroat sig så mycket för pandemin.
– Jag har levt i 73 år – och om det nu blir 74 så får det väl bli det. Livet ska levas, säger han. 

När Chicago öppnar sina danskvällar med levande musik är Tommy Lundh där.
– Jag skulle kunna dansa tre, fyra timmar om dagen.
Lindy hop är en dans för alla, man kan skutta runt och bli helt slut efter en dans, men man kan också dansa mer stillsamt och hålla ut en hel kväll.

  • Swingdans från 20- och 30-talet
    Lindy hop är en swingdans som uppstod i Harlem, New York på 20- och 30-talet. Den bygger på danser som fanns tidigare, bland annat charleston. Namnet lindy hop sägs komma från flygaren Charles Lindbergs ”hopp” över Atlanten 1927. 

Text Carita Andersson  Foto Carita Andersson 

Senaste artiklarna