En lugn hundstund i lönnlunden i utkanten av Eskilstuna. Hundbranschen har högkonjunktur i coronans spår.

Lydiga hundar i lönnlunden

Hundbranschen har högkonjunktur under pandemin. Fler och fler skaffar hund. Och de behöver handla hundgodis, få hjälp med hälsan och gå valpkurs.
Ingela Bobits leder hundkurser i Eskilstuna. Företaget sysselsätter 13 personer varav sex på heltid.

Ingela Bobits leder hundkurs med humor och inlevelse. I bakgrunden deltagaren Johanna Skoog med sin shetland sheepdog Flaxa.

En av de där riktigt heta dagarna i juli, om du minns.
Den väldiga lönnens skugga bildar ett svalare rum där fem hundägare ska få en lektion i rallylydnad.

Ingela Bobits visar med sin egen hund, en australian shepherd som heter Nouba. Hon dirigerar den med korta kommandon och handtecken att följa hennes rörelser. Hon tar några steg, vänder, går i vinkel, stoppar. Inget koppel. Ögonkontakt och glad svans. Nouba har totalt fokus, följer matte med precision, ställer sig intill Ingela och rättar in bakdelen så hon är exakt i linje. Det är imponerande.

I egen takt
Dagens kurs i rallylydnad handlar om en lekfull hundsport där ekipagen rör sig i egen takt runt en bana med skyltar som markerar övningar: vänstersväng, sitt, helt om, ligg.
Ingela är utbildad hundinstruktör och snart färdig hundpsykolog. Hon föreläser lättsamt med ett rikligt kroppsspråk. Deltagarna sitter i en ring.

− Era hundar måste bygga upp sin fokuskondition. Börja med korta pass, lite varje dag. Sen kan man lägga på störningar. Vad som än händer så ska fokus ligga på mig. Tänk på att ni sätter det tillsammans, hunden ska inte nosa och hålla på med en massa annat. Om man ska rasta hunden så går man utanför planen.
− Träna hemma, där det är störningar. Trampa runt lite, även om grannarna undrar vad du håller på med. Det är både mentalt och fysiskt stimulerande.

En hel hundkoncern
Vi är på en klippt äng i utkanten av ett charmlöst industriområde i Eskilstuna. Det är en del av ”koncernen” Hundcenter som Ingela Bobits är med och driver. Intill ligger hundbutiken som ingår, och ett hunddagis med just nu 65 hundar. Det finns också ett hundcafé dit man förstås får ta med sin vovve.
− Ja, det är jättestort det här. Och det är otroligt många som skaffar hund nu under pandemin. På tisdag ska vi ha valpmingel, och vi har fem valpkurser igång, berättar Ingela Bobits.

Det viktigaste att lära sig som hundägare är att bygga en relation med hunden så att man har roligt tillsammans, tycker hon. Följsamhet och att komma vid inkallning, förstås. Och hon nämner stadga, att hunden kan sitta kvar på kommando när man själv går bort en bit.
− Man bör träna hunden att vara i olika miljöer, och att den kan sitta still ute och ta det lugnt. Passivitet är också viktigt att träna!

Ingela hoppas att det inte ska bli problem när folk börjar återvända till kontor och andra arbetsplatser, att de ska tröttna på att sköta sin nya hund.
− Många äldre kommer till oss för att få trimning och klorna klippta. Man märker att hunden är deras allt. Det är ett jättefint sätt att komma ut och träffa andra. Om man är nybliven pensionär så är det väl kanon att skaffa en hund och få en uppgift som gör att man kommer ut.

Ingela Bobits tränar fokus med sin hund Nouba, som bara har ögon för matte.

Text Roland Cox Foto Roland Cox

Senaste artiklarna