Efter att Ann-Marie, 71 år, blev medlem i dejtingsajten ”Singel i Sverige” för tre år sedan har hon fått massor av nya bekanta.

Nätdejting gav nya vänner och kontakter

För tre år sedan blev Ann-Marie Nyström, 71 år, medlem i en mötesplats på Internet för alla som vill aktivera sig och träffa nya människor. För Ann-Maries del har det nya umgänget blivit ett sätt att leva.

Ann-Marie Nyström är en pratsam och glad person. Hon älskar att möta nya människor och att prova saker hon inte gjort tidigare. För 15 år sedan gick hon igenom en skilsmässa från pappan till sina två vuxna söner.
– När vi skilde oss jobbade jag som administratör på en skola och hade fullt upp med arbete och vänner, men när jag gick i pension vid 65 års ålder kändes det som att jag hade en massa tid över som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med, säger hon.
– En dag träffade jag Helen Andersson som är lite av en kändis i Varberg där jag bor. Hon driver nätdejtingsajten ”Singel i Sverige” och jag bestämde mig för att bli medlem, säger Ann-Marie.

Roligt med nya vänner
Hon upptäckte att det var lätt att anmäla sig, att hantera sin profil och att hämta information på sajten.
– Jag hade en idé om att dra igång en grupp för att byta tjänster med varandra. Jag är duktig på att sy, men kan till exempel inte använda en slagborr.

Det problemet var snart löst, och hon fick i en hast upp alla tavlor på sin vägg. Och i gengäld sydde hon i ett par blixtlås. Ann-Marie Nyström blev snabbt varse att det är väldigt roligt att få nya vänner och knyta nya sociala kontakter via nätdejting.
– På hemsidan läggs alla event upp och sedan är det bara att anmäla sig. Varje nyårsafton och midsommarafton är det stora event med upp till 250 deltagare.

Numera är Ann-Marie Nyström värdinna för vissa event. Dagen efter ska hon hålla i en ”fika på stan” i Varberg för 13 okända personer. Under hösten som gått har det spelats sällskapsspel, golf, minigolf och bowling. På söndagarna promeneras det och ibland dansar man salsa.
– I förra veckan provade jag för första gången på bågskytte, det var jätteskoj. Och extra kul var det att så många män hade anmält sitt intresse.

Ska söka resesällskap
Och kanske var det just där som en ny idé kläcktes inom Ann-Marie Nyström. Hon ska nu ta steget att för första gången ändra sin profil på sajten från att endast ha sökt nya vänner till att söka efter ”en go gubbe”.
– Jag skulle gärna vilja ha någon att resa ihop med. Det längtar jag efter nu.

Ann-Marie Nyström vill sprida budskapet att det finns enkla och roliga vägar att gå för att bryta isolering.
– Ensamheten i Sverige är ett stort problem för många äldre. ”Singel i Sverige” är till för alla åldrar, här kan man möta vänner för livet, eller en kärlek på äldre dagar.

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen