Påtryckningarna gav resultat – nu får pensionärerna pengarna tillbaka

I går hotade SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna med rättsliga åtgärder om inte Sveriges kommuner och landsting (SKL) kompenserar de 150 000 pensionärer som fått sänkt tjänstepension.
I dag kom svaret från SKL. De drabbade pensionärerna får tillbaka tjänstepensionen på 2017 års nivå.

– Det här visar att Sverige behöver handlingskraftiga pensionärsorganisationer. Vår beslutsamhet och vilja att backa upp våra krav med rättsliga åtgärder gav resultat. Nu kommer vi att ligga på som en blåslampa så att förhandlingarna mellan parterna leder till stabila och förutsägbara pensioner för våra medlemmar i framtiden, säger Berit Bölander, förbundsordförande i SKPF Pensionärerna.

Trycket från pensionärsorganisationerna och de fackförbund som krävt omförhandling av det kritiserade tjänstepensionsavtalet PA-KL, fick under fredagen SKL att backa. De som fått besked om sänkt pension kommer nu att få en tillfällig kompensation som motsvarar förra årets nivå. Tidigast i april väntas pengarna betalas ut till de drabbade.

– Många av våra medlemmar har hört av sig under de senaste veckorna. Förtvivlade, ledsna och upprörda över kraftiga och oförklarliga sänkningar av sina tjänstepensioner. Sättet detta har gått till på är oacceptabelt och har drabbat många äldre människor som redan sen tidigare lever på marginalen. Det känns därför oerhört bra att rättvisan nu har segrat och att de drabbade får sina pengar tillbaka, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

Text Rikard Johansson