Comhem släcker ner sitt analoga nät och går över till digitala tv-sändningar. Läs vad det innebär.

Så här löser du problemet med din tv när analogt blir digitalt

Känner du dig osäker över vad Comhem menar när de nu släckt ner det analoga tv- nätet? Lugn, här förklarar SKPF pensionärernas utredare Peter Sandberg vad det handlar om och hur du löser problemet.

I olika etapper under 2020 har Comhem varit i blåsväder för att de släcker ner sitt analoga utbud och går över till att helt och hållet sända digitalt. Den 8 september 2020 släcktes det ner helt. 

Vad innebär det egentligen? Försvinner alla dina kanaler som annars ingått i avgiften om du bor i ett Comhem-hus? Låt mig få förklara.

Vad håller Comhem på med?
Comhem släcker ner sitt analoga nät och går över till digitala tv-sändningar. Det kan jämföras med nedsläckningen av det marksända tv-nätet, som gick över till att vara helt digitalt under 2007. 

Länge har de hus med Comhem som tv-leverantör haft kvar de analoga sändningarna. Det vill säga de kanaler du får “gratis” i avgiften för det flerfamiljshus du bor i. 

Men nu, 13 år efter att marknätet blev digitalt har även Comhem valt att släcka ner de analoga sändningarna i kabelnätet, som är deras domän.

Försvinner alla mina kanaler?
Nej. De ersätts med sina digitala motsvarigheter. Utöver skarpare bild och bättre ljud innebär det i stort inga förändringar för dig. I vissa fall, beroende på hur bostadsföreningens/hyresvärdens avtal med Comhem ser ut kan några småkanaler försvinna, men det kan även tillkomma nya. De stora kanalerna, SVT, TV4 och liknande är fortfarande kvar. 

Måste jag skaffa en digitalbox nu?
Troligtvis inte. De allra flesta tv-apparater som sålts under åtminstone det senaste decenniet har redan stöd för Digital-tv inbyggt. Det du kan behöva göra är att göra en ny kanalsökning på din tv. När du gör det ska du se till att enbart söka efter digitala kanaler.

Du behöver inte byta antennsladd, skaffa en box eller något annat, endast göra en kanalsökning. 

Det är här du enklast ser om din tv har en inbyggd mottagare för Digital-tv. Får du inte upp valet att bara söka efter digitala kanaler har din tv troligen bara en analog mottagare. I det fallet är det läge att skaffa en digitalbox, eller en ny tv med digitalboxen inbyggd. En digitalbox kostar 300–400 kronor. 

Jag har redan en digitalbox via Comhem, behöver jag bry mig?
Nej. Det är bara “gratiskanalerna” som påverkas av detta. Om du redan betalar för ett tv- paket via Comhem är du digital sedan tidigare. 

Jag vill inte ha en extra låda under min tv, vad gör jag?
Ett lite dyrare alternativ är att köpa en ny tv. Samtliga tv-apparater som säljs i handeln idag har en digitalbox inbyggd och du behöver inte ha en extra låda under tv:n. tumregeln är att alla tv-apparater som sålts de senaste åren har detta inbyggt, så du kan alltid titta efter en begagnad tv för att spara pengar. 

Hur gör jag en kanalsökning då?
Här nedan visas två exempel, ett från en Samsung-tv från 2019 och ett från en lite äldre LG- tv från 2014. Även om orden skiljer sig något åt mellan dem ser du att processen är ungefär densamma och den gäller för alla tv-apparater. 

Ett tips om du känner dig osäker – be om hjälp från grannen, barn, barnbarn, kommunens fixartjänst eller något företag som till exempel Clas Ohlsons fixartjänst.

Så här går det till: 

  • Starta din tv och gå in i inställningar (ofta märkt som ett kugghjul på fjärrkontrollen). Vissa tv-modeller är lite tjuriga, så se till att du befinner dig på en vanlig tv-kanal innan du gör detta. Är du inne på någon av videoingångarna, som HDMI, vill vissa tv-apparater inte kännas vid kanalsökningar 
  • Här borde du se ett alternativ med namn i stil med tv, Kanaler, Broadcast, Live-tv, Antenn eller liknande. Klicka där 
  • Väl där finns ofta alternativet “Ny kanalsökning”, “Automatisk sökning” eller liknande. Gå in på den 
  • Här väljer du källan, “Kabel” i Comhems fall. I vissa fall får du även ange Comhem ur en lista med leverantörer 
  • Välj alternativet “Digitalt”, “Endast digitalt” eller liknande för att enbart söka efter digitala kanaler 
  • Starta sökningen, som kan ta allt från ett par sekunder till ett par minuter 
  • Klart, fixat och färdigt. Nu kan du fortsätta titta! 

Text Peter Sandberg Foto iStockphoto

Senaste artiklarna