Hur ser du på tv? SKPF tipsar om alternativen i dag.

Så ser du tv via antenn och kabel

Nu när alla möjliga apparater och tjänster digitaliseras i vår omgivning är det lätt att känna sig förvirrad. En fråga vi på SKPF får är hur det här med digital-tv fungerar. Här förklarar vi de vanligaste sätten att få in tv-kanalerna i din tv.

Var och hur du bor avgör vilka tv-abonnemang du kan få. Bor du i radhus eller villa kanske du får tv via antenn eller parabol på taket. Om du bor i lägenhet får du i stället kanske tv via bredbands- eller nätverksuttaget i väggen.

Bättre bild med digital-tv
Med digital-tv får du bättre bild- och ljudkvalitet och kan se flertalet kanaler i hög upplösning, så kallad HD-upplösning, vilket är en bra idé om du börjar känna dig lite skumögd eller hör sämre. För att få kanaler digitalt behöver du någon form av digitalmottagare – en digitalbox eller tv-modul. I moderna tv-apparater sitter det redan en tv-modul.

Tv via antenn
Med en vanlig tv-antenn kan du ta emot kostnadsfria tv-kanaler och ett 40-tal betalkanaler via marknätet. Denna teknik fasas ut alltmer till förmån för tv och radio via kabel eftersom det anses vara gammal teknik i dag, ungefär på samma sätt som vi använder elbelysning och inte fotogenlampor.
Tv-signalerna sänds från master runt om i Sverige och tas emot via en centralantenn, egen tak- eller inomhusantenn.

Kanalutbud via marknätet
Kanalerna som finns är SVT1, SVT2, SVT24, SVTB, Kunskapskanalen, TV4, TV6 och TV Finland och ett 40-tal betalkanaler. Det är endast Boxer (https://www.boxer.se/) som hanterar abonnemang och programpaket för marksänd tv.
De fria kanalerna kräver inget programkort till tv:n och kostar inget extra. Däremot behöver du en digital tv-mottagare om du tittar på tv via en vanlig antenn. Till äldre tjock-tv-apparater måste du ha en extern digital-tv-box. Den kostar några hundralappar.

Tv via bredbands- eller nätverksuttaget
Den digitala tvsignalen sänds via fiberkabel (LAN) till ditt bredbandsuttag. Du behöver en kabel mellan uttaget i väggen och din tv samt en kortläsare (CA-modul) om du har inbyggd digitalbox i din tv. Programkortet till kortläsaren köper du från en tv-leverantör.

Kanalutbudet via kabel
Utbudet av kanaler och tjänster är enormt med tv, radio, musiktjänster och mycket mycket mer. Några exempel på leverantörer är: COM Hem, Sappa, Telia, Canal Digital, HBO Nordic, Netflix, Viaplay, SF Anytime, Apple TV Plus, Amazon Prime Video, C More.

Radiotjänst finns inte längre
Den 1 januari 2019 ersattes radio- och tv-avgiften till Radiotjänst av en individuell public service-avgift som dras på din skattsedel.

Text Peter Sandberg Foto iStockphoto