Så skyddar du dig mot brand i juletid

Många tror kanske att det är bortglömda ljus som är vanligaste brandorsaken. I själva verket är det på spisen som överlägset flest bränder startar. Sen 1998 har spisbränderna ökat med hela 72 procent, men det går att minska riskerna betydligt genom att ha en så kallad spisvakt, förutom brandvarnare förstås.

En kastrull som kokar torr, matlagning som påbörjas men glöms bort, frityrolja som börjar brinna – orsakerna till att det börjar brinna i köket är många. Räddningsinsatserna för spisbränder har ökat med 72 procent de senaste 21 åren och förra året gjorde Räddningstjänsten totalt 6 391 utryckningar på grund av brand i bostäder, varav 1 318 startade på spisen.

Det första man bör tänka på är att ha fungerande brandvarnare i framför allt kök och sovrum. Att regelbundet kontrollera att brandvarnarens batteri fungerar är viktigt. Det är enkelt att testa batteriet, ett tryck på testknappen och svaret kommer direkt om brandvarnaren fungerar som den ska – det ska tjuta ordentligt!

Brandvarnarens dag
Brandvarnaren har en alldeles egen dag den 1 december för att uppmärksamma oss att testa den. December och adventstider är också den tid på året då bränderna ökar, kanske för att vi bakar och lagar mycket mat inför julfirandet.

Det finns en bra tjänst där du får ett SMS som påminner om att det är dags att kontrollera batteriet i brandvarnarna. Den kan du aktivera via länken: https://aktivmotbrand.msb.se/

Minska risken för brand
Att glömma mat på spisen när man lagar mat är lätt. Man kanske börjar göra någon annan syssla eller tar ett telefonsamtal. En bra och enkel åtgärd är att installera en spisvakt som bryter strömmen innan det blir för varmt och maten fattar eld.

Filtret i spisfläkten bör rengöras regelbundet. De flesta filter går att diska i diskmaskinen. Var försiktig med het olja, flambera aldrig under fläkten och lägg inte saker på spisen även om den är avstängd.

Investera i brandfilt
Förutom en brandvarnare i köket ska du ha brandfilt och brandsläckare i anslutning till köket, då kan många bränder släckas snabbt.

Börjar en gryta eller stekpanna fatta eld gäller det att agera snabbt så att elden inte tar fart. Stäng av spisfläkten och kväv elden med ett lock eller en brandfilt. Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion och antända resten av köket.

7 tips för att undvika köksbränder
• Skaffa en spisvakt som stänger av spisen om det blir för hett
• Ha brandvarnare, brandfilt och en pulversläckare i närheten till köket
• Rengör spisfläkten regelbundet
• Lägg aldrig saker på spisen – inte ens när den är avstängd
• Var extra försiktig med het olja
• Flambera aldrig under fläkten
• Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja – använd ett lock eller en brandfilt.

Text MSB/Peter Sandberg Foto iStockphoto