– Jag gjorde en “bucket list” som ung och har genomfört allt på listan. Så jag har fått göra en ny, säger Lars Hultqvist.

Fyllda dagar som pensionär i Singapore

Efter att ha sett världens alla hörn njuter Lars Hultqvist av pensionen i tropiska Singapore. Men äventyren fortsätter han med tills kroppen säger ifrån.

– Jag bestämde mig redan när jag var 20 för att jag skulle pensionera mig vid 55, säger Lars Hultqvist.
Vi möts på ett kafé i det populära området Holland Village, där restaurangerna duggar tätt. För ett och ett halvt år sedan återvände Lars och frun Tatiana hit till Singapore för andra gången.

– Ett av kriterierna för var jag skulle pensionera mig var tropiskt klimat och det får man här. Nu lämnar vi inte värmen igen. Det är ett lätt liv när man bara behöver ta på sig shorts och aldrig titta på väderprognosen, konstaterar den solbrände 67-åringen.

Resor världen runt
För Lars, som är född i Göteborg och växte upp i Långedrag, har karriären lett till en livslång resa runt hela världen. Efter att ha suttit i Volvos ledningsgrupp fick han år 1996 ett erbjudande från Tetra Paks styrelse om att flytta till Moskva. 1999 bar det av till Singapore för första gången, då han blev värvad till IKEA i Asien. Lars har också bott i Los Angeles, Paris, Shanghai, Tokyo och London genom åren. 2007 gick han i pension, vid 56 års ålder – bara ett år senare än planen.

– Då flyttade vi till Hua Hin. Jag gjorde inte någonting på tio år, för då tar man jobb från thailändarna. Allt ska göras av någon annan, säger han med en lätt grimas. För Lars är inte den som tycker om att sitta still.

Engagerar sig sportsligt
Vid sidan om hans stora passion, golfen, innebär vardagen flitigt tennisspelande, springturer och ideellt engagemang, bland annat i damtennisfinalen WTA, där världens åtta toppspelare gjorde upp. I januari ska Lars vara volontär igen, denna gång på en internationell golftävling och ibland hjälper han till i Svenska skolan, för nöjes skull. Det händer också att han hoppar in på sin gamla arbetsplats IKEA för att utbilda personal.
– Men det är inget jobb, mer en hobby. Vad jag saknar här är att vi hyr vår bostad, så jag kan inte dra igång projekt med huset. Jag kan inte sitta still, det går inte, konstaterar han.

Resandet är ett stort intresse som också gör sitt för att bota rastlösheten och under åren har det blivit en hel del äventyr, som forsränning genom Grand Canyon och bestigning av en glaciär i Alaska.
– Jag gjorde en “bucket list” som ung och har genomfört allt på listan. Så jag har fått göra en ny. Jag vill upp i Himalaya i Nepal, bland annat. Nyligen var vi i Botswana med vänner på safari och campade i tre veckor. Kryssningar älskar vi, de åker vi ofta på. Det tar ju aldrig slut med saker att göra, så det gäller att hålla igång tills kroppen säger ifrån! säger Lars.

Saknar golflivet
Vad han saknar från Thailand är golflivet och var sjätte vecka reser han dit för att spela. Men samma klubbliv som i Sverige blir det inte riktigt.
– Alla mina vänner hemma så gott som lever i sina klubbverksamheter, vare sig de sysslar med golf eller bingo eller trav. När jag kom till Thailand och försökte gå med i golfkommittén på min klubb bara tittade de på mig. Det gör man inte där, då tar man ju någon lokal persons jobb.

Trots en viss sysslolöshet trivdes Lars och hans fru bra i Thailand. Men en av de stora fördelarna med Singapore är det större kulturutbudet, menar han.
– I morgon ska vi till exempel gå på showen Moscow Circus, sådant finns det inte mycket av där. Däremot är det dyrt i Singapore. Eller, alla säger det. Jag som bott i alla städer som folk säger är dyra tycker att du finner vägar runt det. Vi lever väldigt lokalt, går till marknaden och handlar och vi älskar så kallade “hawker centres” där man äter lokal mat. Vi älskar också att laga mat, men det kostar faktiskt mer! säger han.

Blandning av nationaliteter
En annan anledning till att Lars och hans fru trivs så bra i Singapore är det stora antalet olika nationaliteter som samlas här, och som alla känner sig som hemma.
– Ibland när vi grillat med vänner har vi varit 27 olika nationaliteter. Man har känslan av att det finns en sammanhållning här, att folk tar hand om varandra. I varje område finns det en massa aktiviteter för äldre, till exempel. Det är som en enda stor familj.

Men att det är en ekonomisk fråga om du ska ha råd att leva gott i Singapore förnekar han inte. Bostad är dyrt, liksom bil. Lars har i stället valt att köra motorcykel, en älskad Honda 650.
– Med bil fastnar du bara i köer, så det är onödigt. Dessutom kan du åka kollektivt. Buss- och tunnelbanenätet här är fantastiskt.

Barn och barnbarn i Sverige
Med vuxna barn, barnbarn och en mamma i Sverige blir det en del besök till hemlandet, främst på sommaren och gärna i december för julstämningens skull. En flytt tillbaka till nordligare breddgrader blir däremot inte aktuell, inte ens när åldern tar ut sin rätt.
– Nej, vi stannar nog. Och om allt går åt helsike flyttar vi väl till Thailand, för där kostar det ingenting att bo!

  • Faktaruta Lars:
    Namn: Lars Hultqvist
    Ålder: 67
    Från: Göteborg
    Bor: I Singapore
    Familj: Frun Tatiana, 5 barn, 8 barnbarn, en schäfer
    Intressen: Golf, kryssningar, resor
  • Faktaruta pension i Singapore:
    Som utlänning kan du inte flytta som pensionär till i Singapore utan att antingen ha arbetat i landet i många år, inneha ett permanent uppehållstillstånd eller ett medborgarskap.
    Pensionåldern i Singapore är 62 år, men arbetsgivare måste erbjuda anställda med rätt kvalifikationer att fortsätta arbeta till 67 års ålder om de så önskar. Många har dock inget val när det gäller att fortsätta arbeta upp i mycket hög ålder eftersom att de inte har råd att pensionera sig.
    Det statliga pensionssystemet är obligatoriskt, men har inte hunnit ikapp inflationen. Det lämnar en hel äldre generation, som inte har bedrivit privat sparande i tillägg till sitt statliga sparande, utan tillräcklig pension.
    År 2006 arbetade 16 000 singaporeaner efter 70 års ålder, en siffra som ökat till 43 000 år 2017. Samtidigt växer gruppen äldre medborgare. År 2030 förväntas antalet singaporeaner över 65 års ålder ha tredubblats, till 900 000.

Text Eva Paulsen Foto Eva Paulsen

Senaste artiklarna