Det är fullt ös i Sandskogen vid Ystad. ”Minstingen” Åke Ohlsson, till höger, har fixat musik som peppar träningskamraterna på de nio styrkestationerna med vardera två övningar.

Seniorerna kommer i form lekande lätt

Gänget styrketränande pensionärer växer efterhand. Och nu tränar de utomhus tre gånger i veckan med redskap som de tillverkat själva. Trots pandemin är deltagarna mer vältränade än någonsin – och fikastunden efteråt är lika viktig som träningen.

Efter en regnig natt lättar dimman framåt klockan 9 och en stund senare tittar solen fram mellan trädstammarna i Sandskogen i utkanten av Ystad. Träningsredskapen är redan på plats: dunkar i olika storlekar fyllda med vatten eller grus för att bära eller lyfta, stänger, remmar, gummiband och drickabackar finns att kliva upp och ned på.

Den här fredagsmorgonen i november är tolv personer på plats hos Karin och klockan 9 och en stund senare tittar solen page12image187665056Christer Garver för att köra styrkeövningar en halvtimme, följt av en halvtimmes konditionsträning.

”Fick så mycket träningsvärk”
Ann Ohlsson visar Ebon Espersson övningarna efterhand: hur hon ska lyfta, böja benen och sträcka ut. Ebon är med för första gången. Grannarna har övertalat henne att hänga med på uteträningen, nu när simhallen är stängd på grund av de strängare coronarestriktionerna.

– Puh, jag kommer nog inte att kunna röra armarna i morgon, utbrister Ebon Espersson.
Det började på påskafton hemma hos Karin och Christer Garver. De bjöd hem sonen Marco och hans flickvän Anja på fika. Men dessförinnan skulle de träna, tyckte Marco och Anja som hade med sig ett träningsprogram.

– Vi fick så mycket träningsvärk att vi inte visste vart vi skulle ta vägen. Nu gör vi vad vi kan för att skjuta förgubbningen och förgumningen på framtiden, skrattar Christer Garver.

Social samvaro
Efterhand hängde grannar och bekanta på, mestadels pensionärer men också några som ännu inte har passerat 60. I somras kom mellan sex och tio träningssugna varje måndag, onsdag och fredag. Nu har antalet ökat till tolv, tretton, oavsett väder. Alla vill vara ute och träna och de vill inte missa den sociala samvaron.
– Jag började här när jag inte längre gick på gymmet. Jag tränar tre gånger i veckan och jag tänker hålla på hela vintern, säger Arne Jönsson, som tidigare arbetat som brandman och är van vid träning.

Tänk om vi bara hade suttit själva här inne.

Träningen och redskapen har utvecklats efterhand. I somras ordnade den sommarboende grannen Lars Åhman ett cirkelgym. Med hjälp av enkla och egentillverkade redskap kompletteras konditionsträningen nu med 18 tyngre styrkeövningar.

Under hösten har Christer Garver och Arne Jönsson snickrat pallar och annat som gör att man inte behöver hålla till direkt på marken när det är fuktigt och kallt. Petflaskorna som är hantlar har fyllts med grus i stället för vatten – om det skulle frysa på. Och så har Åke Ohls- son ordnat med musik som peppar deltagarna när det blir tungt.

Fikan lika viktig som träningen
Det finns kommunala utegym i Ystad, men det här är något annat. Det ”egna gymet” ger mycket större engagemang. Då kommer alla varje gång eftersom de också vill träffas och umgås.
– Det viktiga är att träna tillsammans, säger Ann Ohlsson.

Några avslutar konditionsdelen för att stretcha innan Karin Garver kommer ut med kaffetermosarna. Fikan är lika viktig som träningen, intygar de.
– Tänk om vi bara hade suttit själva här inne, det hade varit jättetråkigt, säger Karin Garver och gör en gest inåt huset.

Ulla Lönnqvist började i augusti. Hon tycker att det bästa med att vara pensio- när vid den här årstiden är att kunna vara ute och ta tillvara dagsljuset.
– Jag vill absolut inte gå in och träna nu. Detta är det roligaste sättet att träna, säger hon och njuter av en kopp kaffe.

  • Träningsprogrammet
    Det började med en förenklad variant av det tuffa träningspro- grammet ”Seven” som Karin och Christer Garver fick på påskafton.
    Efter styrketräning med 18 öv- ningar joggar eller går alla 200 meter. Sedan upprepar man öv- ningarna nedan sju gånger – i den ordning som passar en själv:
    7 armhävningar
    7 sit ups
    7 knäböjningar
    7 burpees
    7 rygglyft
    7 mountain climbs n 7 utfallssteg n Spring/gå 200 meter
  • Säkerheten först
    Träningsgruppen i Ystad har hela tiden varit mycket noga med att hålla avstånd eftersom de flesta på grund av åldern tillhör riskgrupp. De har fyra, fem meter mellan sta- tionerna, alla måste ha handskar när de tränar och de har handsprit utplacerad.

Text Helena Wennström Foto Helena Wennström

Senaste artiklarna