Skördetid, en god tid!

Nu är det mycket som är redo att plockas och skördas i trädgården. Nu är vi inne i den härligast tiden för fina svenska råvaror och det är läge att köpa närodlat. Det tar vår egen köksmästare fasta på denna gång när han presenterar en hel meny med svenska råvaror.

När kvällarna åter blivit mörkare och skolorna startat höstterminen då börjar det mogna ordentligt i trädgårdslanden. Det blir dags att skörda både grönsaker och frukt. Rotsaker har vuxit till sig och äpplen och päron på träden har mognat och väntar på att skördas.

Utbudet av inhemska produkter ökar i livsmedelsaffärernas grönsaks- och fruktdiskar. Har man tur så finns det torghandel eller ”bondens egen marknad” i närheten. Några har kanske egna odlingar eller barn och vänner som odlar i trädgårdar eller kolonilotter. Kanske på balkong. Passa på och håll dig framme med korgen och fyll på. Priserna kan vara förmånliga på rotsaker, mangold och squash. Äpplen, plommon och päron från trakten bjuder in till både efterrätter och inläggningar. Likaså gurkor. Det är med andra ord skördetid!

Det är en härlig tid, tycker jag, sensommaren. Kräftor och surströmming har efterträtt semestrande barn och skollediga barnbarn. Lugnet återvänder till täppan och köket. För en del är det kanske tidig höst och dags att ta itu med annat. Men kanske också tid att stanna upp en stund, laga något gott av nyttiga rotfrukter, använda mangold till något annat än man brukar och ta hand om en förhoppningsvis god skörd av äpplen.

Skördetiden inbjuder till rätter där råvarorna glänser av egen kraft. Pröva rödbetor eller de färgglada polkabetorna, mangold, squash och äpplen med lite tillbehör och gör en trerätters skördemeny. Enkelt, billigt, nyttigt och gott! Både förrätten och varmrättens båda delar kan samsas i ugnen. Här kommer ett förslag för fyra personer men som lätt kan delas på hälften för två.

Skördemeny
Förrätt: Ugnsbakade rödbetor med ostsås
Varmrätt: Mangolddolmar med svamp i squash
Dessert: Äppelklyftor med kanel, socker och vaniljglass

Läs matlagningstipsen i Här&Nu 4/2023, sidan 40

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom, iStockphoto

Senaste artiklarna