Berit Bölander, förbundsordförande i SKPF Pensionärerna, uppmanar arbetsmarknadens parter att lösa situationen för de drabbade kommunalarna.

SKPF Pensionärerna: ”Omförhandla tjänstepensionsavtalet!”

På grund av oväntade effekter i ett gammalt tjänstepensionsavtal för kommuner och landsting, har flera före detta kommunalare i dagarna fått besked om sänkt tjänstepension. SKPF Pensionärerna uppmanar nu arbetsmarknadens parter att snarast omförhandla avtalet.

Sänkningen av tjänstepensionen kan som mest uppgå till 800-1 000 kronor per månad under 2018, och drabbar vissa pensionerade kommun- och landstingsanställda.

SKPF Pensionärerna, som av tradition har många före detta kommunalare som medlemmar, uppmanar nu arbetsmarknadens parter att snarast inleda förhandlingar om hur avtalets effekter kan lindras.

– Många äldre har i dag en ansträngd ekonomi där några kronor mer eller mindre i månaden kan spela stor roll. Det aktuella tjänstepensionsavtalet är gammalt och kom till i en annan samhällsekonomi, för både pensionärer och löntagare. När vi nu ser hur olyckligt utfallet av det blir för vissa av våra medlemmar måste något göras, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Berit Bölander, och fortsätter:

– Det enda rimliga är att parterna, både arbetsgivarsidan och berörda fackföreningar, tar upp förhandlingar för att göra om avtalen så att de här effekterna inte kan återkomma 2019. På den fackliga sidan har redan Kommunal signalerat att de vill omförhandla avtalet. Vi uppmanar nu arbetsgivarsidan, framförallt Sveriges Kommuner och landsting, att snarast gå in i förhandlingar för att våra medlemmars tjänstepension ska bli stabilare och mer förutsägbar från 2019 och framåt.

Text Rikard Johansson Foto Rikard Johansson

Relaterade artiklar