I utländsk media skriver man om den svenska fika-kulturen. På 1990-talet med flera svenska krogar i USA, började det talas om ”swedish fika”.

Swedish fika – kaffepaus som gör oss gladare

Nä, nu tar vi en fika! Vi svenskar älskar vårt ”fika”. Så mycket att vi tar kafferaster på jobbet så fort det blir en paus i arbetet. Svenskarna har druckit kaffe sedan slutat av 1800-talet. Hundra år senare blir vår fikastund känt som ”swedish fika”.

Men den svenska fikatraditionen är äldre än så. I Sverige började vi dricka kaffe runt sekelskiftet men innan dess dracks det svagt öl, skriver hälsosajten Kurera på sin hemsida.

Varför det blev kaffe och inte öl kan nog ha att göra med att kaffe är alkoholfritt och att ”fika” är något man kan göra tillsammans med vem som helst.

– Möjligen låg kaffet närmare i mustig smak jämfört med ölet, medan teet var för svagt och kanske också alltför borgerligt i det sena 1800-talet när kaffe-fikat börjar bli lite mer vanligt i arbetarklassen, säger Richard Tellström till Kurera.

Även i utländsk media skriver man om den svenska fika-kulturen. På 1990-talet med flera svenska krogar i USA, började det talas om ”swedish fika”. Det som är speciellt med fikapauser på jobbet är att chefen är närvarande. Men det är för alla en kollektiv paus i ett fikahörn. Ibland tar vi en pepparkaka eller en bulle, vilket är en tradition som är mycket svensk.

Läs mer om svenskarnas fikapaus på Kurera.

Det har även skrivits musik om ”Swedish fika”.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto

Senaste artiklarna