Ta en promenad i Tokyo – på nätet

Det är äldre som behöver internet allra bäst, anser Gunilla Brattberg som ägnar mycket tid åt att lära äldre att surfa på nätet med surfplattor och smarta telefoner. Själv är hon 72 och har arbetat med datorer sedan 80-talet.

Rätt ofta möter Gunilla Brattberg kommentarer som ”sociala medier är ingenting för mig” eller ”jag är för gammal för att lära mig använda dator”. Därför har hon tagit till sin uppgift att visa på den ökade livskvalitet som internet och sociala medier kan erbjuda, speciellt för äldre som blir mer och mer hänvisade till hemmet.
– Att börja sin dag med ett skratt är hälsobringande och på Youtube finns massor av underhållande filmklipp, säger hon som ett exempel på vad internet kan ge.

Svårare leva utan dator
SeniorNet är en ideell förening där äldre lär äldre digital kommunikation och internet. Föreningen har verksamhet i hela landet och Gunilla arbetar för SeniorNet Kungsholmen i Stockholm, där hon också bor. Hon har dels grundkurser på surfplatta och smarta mobiler där målet är att lära deltagarna att använda e-post och surfa, dels surfplattekafé för dem som vill gå vidare. Där tar hon upp olika ämnen, till exempel appar eller Facebook.
– Det blir svårare och svårare att leva i det här samhället utan att använda datorer. Man kan fortfarande betala räkningar utan dator, men det är en tidsfråga innan den möjligheten försvinner. Och vi matas ständigt med digitala termer i form av uppmaningar att gå in på olika hemsidor, Facebook och hashtags, säger Gunilla Brattberg.

Jag ska visst aldrig dö så jag kan lika bra lära mig surfa.

Många som kommer till hennes kurser är över 80 och några betydligt äldre än så. ”Jag ska visst aldrig dö så jag kan lika bra lära mig surfa” sa en dam på 91 när hon anmälde sig. Och ryktet sprider sig. Fler och fler kommer till kurserna. 80 procent är kvinnor.
– Så är det med de flesta verksamheter. Kvinnor har ett större socialt behov, säger Gunilla Brattberg.

Lättare och roligare
Livet blir så mycket lättare och roligare för den som lär sig använda dator och/eller surfplatta, tycker hon. Att undersöka kommunikationer – färdvägar tidtabeller och kostnader är lätt och sparar mycket tid, när man väl lärt sig hur man gör. Genom Skype kan man prata ansikte mot ansikte med vänner, släktingar, barn och barnbarn som bor långt borta. Man kan boka biljetter till bio, teater, konserter och resor. På sätt och vis kan man till och med resa hemma med hjälp av internet.
– Det finns webbkameror uppsatta på alla möjliga ställen i världen. Genom dem kan du göra nedslag på olika platser. Och med hjälp av Google maps kan du göra virtuella vandringar i olika världsdelar, länder och städer. Du kan gå en promenad i Tokyo, om du vill, säger hon.

  • Lär dig internet med SKPF
    Många av SKPFs lokalavdelningar har IT-kurser för sina medlemmar. Du som är medlem kan kolla med din lokalavdelning om du är intresserad av att gå en kurs!

Text Yvonne Busk Foto Martin Nauclér

Relaterade artiklar