Vovve – sällskap och bra för hälsan

– Man ska inte vara rädd för att skaffa hund bara för att man blir äldre, säger Hans Rosenberg, snart 68
Han är glad ägare till mopsen Ryssen och curlyn Jack. Och så radar han upp alla goda saker med att ha hund.

Det här blir en riktig solskenshistoria.
Kanske inte så konstigt, med tanke på att Hans Rosenberg ännu jobbar som presstalesperson på Svenska Kennelklubben och alltså företräder dem som säljer hundar. Men det hörs på rösten att känslan är djupare än så.
– Jag har haft hund sen jag var jätteliten och skulle tycka att det var väldigt tomt och konstigt utan.
Varför hund? Här kommer det:

Sällskap och rutiner
– För det första för att man har ett sällskap, någon som alltid tycker om en och väntar på en. Jag har betydelse för mina hundar.
– Hunden gör att jag träffar andra människor som jag lär känna genom deras hundar. Jag vet inte alltid vad någon heter, bara att det är ”Bellas husse”.
‒ Jag kommer ut. Annars skulle jag aldrig gå upp tidiga morgnar och gå ut, sommar som vinter, sol som slask. Det finns inget dåligt väder…
– Det ger mig rutiner. Hunden ska ut på morgonen, igen vid lunch, vid middag och sen en liten runda innan man lägger sig.

Bra för hälsan
– Min hälsoundersökning säger att jag har bra kondition, och det beror på att jag promenerar med mina hundar.
Hans Rosenberg hävdar dessutom att puls och blodtryck går ner när man klappar en varm hund. De allt vanligare hundarna i vården, bär vittnesbörd om att hälsan gynnas.
– Att gosa lite är hjärtmedicin.
Man bör inte skaffa sig en vakthund som skäller en massa, men det kan kännas tryggt bara att ha en vovve som gläfser till lite av något ljud utanför dörren.

Hund förlänger livet
Kanske, kanske är det dessutom så att en hund förlänger livet, menar han.
– Det finns inga bevis, men du får en motivation, någon att leva för.
Att bli ensam kvar efter ett dödsfall är stor sorg, tomheten ekar. Då är hunden ett skönt sällskap, och ger ett samband med den bortgångna partnern, menar Hans Rosenberg.
– Den länken finns kvar så länge jag har hunden. Och så motivationen att gå ut, sällskapet, hunden som hoppar upp i knäet när jag tittar på teve, kommer upp i sängen om man tillåter det. Det är väldigt skönt och trevligt. Det snarkas en del hos mig.
– Sen delar vi frukost tillsammans, och då får Ryssen och Jack en liten bit var.

Bunden med hund
Hunden ska ha sällskap, den ska ha kul, den ska få klorna klippta, pälsen trimmad. Det måste man gilla.
Hans Rosenberg lever singel med sin mops Ryssen och sin Jack, en curly coated retriever.
– Det blir en livsstil, jag kan ändå resa, och då tar någon annan hand om hundarna. Om jag ska hälsa på hos någon så kan jag ha hundvakt.
Så en extramatte kan vara bra att ha, en granne, barn, barnbarn eller en annan hundmänniska.
– Det blir allt lättare att ta med sig hunden på restaurang och i affärer. Hotell och resor ordnas för hundägare, de är en presumtiv målgrupp. Människor reser utomlands med sin hund, de planerar semestern efter hunden.

Priserna ökar
Priserna för hundar har gått upp under pandemin. En valp av ras kostade tidigare 18 000 kronor, nu 20 000, uppskattar Hans Rosenberg. Blandraser var billigare förr, nu kan de till och med vara dyrare än rashundar.
Man kan få en omplaceringshund billigare, från ett hundstall eller någon som av olika skäl inte kan ha kvar hunden, ibland på grund av separation eller dödsfall. Då är hunden förhoppningsvis rumsren från början.
– Tveka inte att köpa en vuxen hund. Man kan vilja forma den själv från valp, men den behöver inte vara sämre formad och den vänjer sig fort vid att det är annorlunda.

Försäkring viktig
Sen tillkommer nödvändig försäkring mot skador och sjukdomar. Vovvar ingår inte hos försäkringskassan, en operation kan gå på 100 000 kronor.
Och så vaccineringar, leksaker, klotång och borstar och mat och annat. Kennelklubbens sajt Köpahund.se uppskattar ett första år för en golden retriever till drygt 30 000 kronor, inklusive inköp. Sedan blir ”driftskostnaden” ungefär hälften.
Eventuell bur att ha i bilen, lydnadskurser med mera tillkommer.
Allergier, då? Det finns inga allergifria hundar. Vill man vara säker kan man ta prov på hunden och sig själv.
– Tack och lov är väldigt få äldre allergiska, hävdar Hans Rosenberg.

Hans Rosenberg tipsar: lämpliga och inte så krävande hundraser för seniorer

Borderterrier. Ursprungligen grythund, envis och lite tuff. Måttlig motion, gillar aktivitet. Passar den oerfarne. Pälsen behöver skötas. Tränas för familj och barn.

Cavallier king charles spaniel. En av världens mest populära. Beskrivs som lekfull, tillgiven, mild, social, orädd, tålmodig och anpassningsbar.

Cockerspaniel. Lite större. Brittisk, ursprungligen stötande och apporterande jakthund. Nu mest sällskapshund. Lekfull, tillgiven, vänlig, trofast, läraktig, tystlåten.

Tax. Finns i ett flertal varianter, kort-, lång- eller strävhårig, och storlekarna kanin, dvärg eller normal. Jakthund, men de mindre har inte lika mycket jaktlust.

Pudel. Finns i fyra olika storlekar och i flera färger. Lättsam och läraktig – klok som en pudel stämmer väl! Fäller inte sin päls men kräver pälsvård.

Dvärgschnauzer. Liten och robust, kräver måttlig motion och aktivitet, lämplig familjehund, ibland skällig. Kräver pälsvård. Intelligent, vänlig, livfull, lydig, alert, orädd.

Text Roland Cox Foto Måns Engelbrektsson

Senaste artiklarna