Yrsa Stenius avled i sitt hem under pingsthelgen. Hon var politisk chefredaktör på Aftonbladetpå 80-talet och allmänhetens pressombudsman på 2007-2011.

Vinn Yrsa Stenius bok, Orden i min makt

Med anledning av Yrsa Stenius hastiga bortgång publicerar vi en av de sista intervjuerna som gjordes med henne för Här&Nu. I samband med denna artikel lottar vi också ut fem böcker: Orden i min makt som gavs ut 2016.

Länge var hon en av Sveriges ledande publicister och vid 73 visade hon fortfarande samma intellektuella skärpa som någonsin tidigare.
– Men inom svensk press finns inte längre någon efterfrågan vad gäller min typ av analytiska krönikor, konstaterade Yrsa Stenius, i en av hennes sista intervjuer.
Ambitionen vid denna tidpunkt var ett nytt bokprojekt kring något så sällsynt som politisk integritet.

På Södermalmssidan av Hammarby kanal, invid Anna Lindhs park i Stockholm, bodde Yrsa Stenius sedan 1982 i en två och ett halvrummare. Här&Nus reporter Sören Viktorsson träffade henne när snön ännu höll Stockholm i ett fast grepp.

Decennier i rampljuset gjorde Yrsa Stenius känd såväl i Sverige som i Finland. I hennes självbiografi, ”Orden i min makt” (2016), berättade hon om sin väg från rekordung chefredaktör på finlandssvenska Arbetarbladet via poster som kulturchef och sedermera chefredaktör på Aftonbladet till de fyra åren som PO, Allmänhetens pressombudsman.
– Under de åren kunde jag av naturliga skäl inte verka som publicist. När jag slutade som PO år 2011 var jag 66 och då hade ett generationsskifte hunnit inträffa på alla stora tidningar i Sverige.
– De nya cheferna var ju sådana som i princip hade kunnat vara mina barn…
– I Finland publicerar man mig fortfarande och visst skulle jag vilja ha en kolumn även i Sverige. Men inte kan man gå omkring och gnälla och tigga.

Hade en stor publik
Yrsa Stenius nådde en stor publik även som författare av sammanlagt nio böcker. ”Tills vingen brister” (2002) om Jussi Björling samt ”Taxar, kärlek och sorg” (2007) hör till de mest uppmärksammade.
Karakteristiskt för flera av böckerna är, att hon så oförblommerat lämnar ut delar av sitt själsliv. Det handlar om allt från smärtan att tillbringa de första nio månaderna av livet på sjukhus utan fysisk beröring, till spruckna kärleksförhållanden och en djupgående depression.

Jag har haft ett oerhört rikt liv och klagar verkligen inte. Vissa saker kunde ha varit annorlunda, men man kan inte få allt.

– Jag var ju litet pionjär när jag första gången 1993 i ”Makten och kvinnligheten” skrev om min depression och påföljande sjukhusvistelse.
De fem åren på schäslongen, i början av 90-talet, har Yrsa Stenius beskrivit som att med psykoanalytikerns hjälp ”återta makten över livet”.
Är detta något som också underlättat ålderdomen?
– Sådant vet man ju inte, men jag tror i alla fall att jag fått instrument att handskas med processer där jag exempelvis märker att jag är på väg in i en depression.
– När man är ung tror man ju att det här livet, då man är vid full kapacitet och med i svängen, ska räcka i evighet. Men det gör det inte, konstaterar hon och citerar nobelpristagaren Salvatore Quasimodo:
”Var och en står ensam på jordens hjärta genomborrad av en solstråle – och plötsligt är det afton”.

Planerade ett nytt bokprojekt
Yrsa Stenius avslöjade vid intervjun att hon hade planer på ett nytt bokprojekt.
– Jag har i nästan 30 år tänkt, att jag skulle vilja skriva något riktigt grundligt om politisk integritet. Och om hur vår tids mediesamhälle verkligen dränerar politiker på integriteten.
– De spelar hela tiden pingpong via medierna med väljarkåren. Detta medan det substantiella tänkandet, som bottnar i egen personlig övertygelse och överblick över samhället och politiken, nästan helt försvunnit.

En huvudperson i detta opus skulle vara Mauno Koivisto, legendarisk finsk president som gick bort i fjol.
– Han var en person med oerhört stor integritet och vars livsresa var alldeles unik, från fattiga förhållanden och som ung soldat i fortsättningskriget via arbete i Åbos hamn och doktorsavhandling till chef för Finlands Bank och slutligen Republikens president.

Din egen livsresa..?
– Jag har haft ett oerhört rikt liv och klagar verkligen inte. Vissa saker kunde ha varit annorlunda, men man kan inte få allt.
– Det jag fått är mycket nog!

  • Yrsa Stenius 1945-2018
    Yrsa Stenius föddes 1945 i Helsingfors. Efter att bland annat ha varit chefredaktör för Studentbladet samt sedermera Arbetarbladet i Helsingfors, kom hon 1979 till Sverige och var kulturchef på Aftonbladet till 1982, därefter chefredaktör fram till 1987.
    Sedan var hon knuten till tidningen som fast anställd kolumnist fram till första januari 1995 och därefter frilans till sommaren 2007, då hon utnämndes till PO.

Vi lottar ut fem böcker Orden i min makt av Yrsa Stenius från förlaget Fri tanke. Skicka ett vykort till Här&Nu, Box 300 88, 104 25 Stockholm. Skriv Orden i min makt, ditt namn och din adress. Eller skicka e-post med samma uppgifter till redaktionen@skpf.se

Text Sören Viktorsson Foto Sören Viktorsson

Senaste artiklarna