Fler personer behöver intensivvård.

Antalet intensivvårdspatienter i landet ökar

Nu ökar antalet personer som vårdas inom intensivvården. Och det är framförallt äldre som får intensivvård, enligt Sveriges radios ekoredaktion.

Det är främst de senaste tre dagarna, efter helgen, som antalet intensivvårdstillfällen har ökat. Över 90 nya tillfällen har rapporterats in till Svenska intensivvårdsregistret sen i måndags den 23 mars och totalt har 219 intensivvårdstillfällen rapporterats in.

I Region Stockholm ökar nu trycket i vården, där 300 patienter smittade av covid-19 vårdas på sjukhus. Antalet bekräftat smittade i regionen har passerat 1 000 personer och nu är det främst den äldre delen av befolkningen som blir sjuka, enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, Björn Eriksson. Och det är framför allt äldre +70 som hamnar på intensiven.

Av de hittills totalt 176 patienter som får eller har fått intensivvård i Sverige är 102 patienter 60 år eller äldre. Det är fler än hälften av alla patienter och majoriteten är över 70 år.

Fortfarande är de flesta av de inrapporterade intensivvårdspatienterna män. Kvinnor utgör 23 procent, alltså 45 av 176 patienter.

Tillgängliga siffror från Svenska intensivvårdsregistret uppdateras med en viss fördröjning och därför kan antalet intensivvårdspatienter skilja sig från de faktiska.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto