Bedrägerier ökar i coronatider

Myndigheter, banker, vårdcentraler och sjukhus ringer aldrig och begär att man ska identifiera sig med Bank-ID eller bankdosa. Bedragare försöker utnyttja den oro som uppstår i coronatider för att lura till sig äldre personers besparingar. Nu har fall uppdagats där bedragare ringt pensionärer och uppgett att de ringer från vårdcentraler och sjukhus för att erbjuda coronatest, men först måste man uppge Bank-ID.

Pensionsmyndigheten har fått kännedom om att bedragare kontaktar pensionärer via telefon och sociala medier, bland annat Facebook och  sagt att de ringer från vårdcentralen eller sjukhuset och har fått i uppdrag att testa äldre mot corona.
Detta med anledning av den uppmaning som Folkhälsomyndigheten och socialstyrelsen gått ut med att äldre från 70 år inte ska gå utanför dörren och undvika sociala kontakter tills vidare.

Men för att kunna komma och göra testet så måste de äldre identifiera sig med Bank-ID. När så sker passar dessa bedragarna på att stjäla deras besparingar. Pensionsmyndigheten menar att det är mycket viktigat att informera pensionärerna om att sjukvården inte jobbar på det sättet.

– Dessa bedragare har inga skrupler och utnyttjar varenda situation de kan. Att nu låtsats ringa från vårdcentralen/sjukhus för att man bryr sig och vill testa våra äldre. Nej, detta är ren elakhet, säger Estrella Zarate vid pensionsmyndigheten.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto