Barnbarnet vill flytta – hur kan jag hjälpa?

Mitt barnbarn vill flytta hemifrån. Hon ska börja plugga på högskola på en ort där det är mycket svårt att hitta bostad. Jag skulle vilja hjälpa till men vet inte hur. Tyvärr kan jag inte låna ut hela summan för en bostadsrätt utan köpet måste nog finansieras med banklån. Hur kan jag hjälpa henne på bästa sätt?

Svar: Tyvärr finns det ingen enkel lösning men jag tänker ta upp tre förslag som du kan fundera vidare på och eventuellt diskutera med den bank som ni väljer att vända er till.

Bidra till kontantinsatsen: Minst 15 procent av bostadens pris måste ditt barnbarn själv finansiera för att få ett banklån på resterande. Du kan hjälpa ditt barnbarn genom att antingen låna ut pengarna eller ge henne dem som gåva. Om du vill ge henne pengarna i gåva bör ett gåvobrev upprättas där det tydligt framgår om det ska vara förskott på arv eller inte, att gåvan ska utgöra hennes enskilda egendom så att om hon flyttar ihop eller gifter sig inte behöver dela värdet av gåvan om hon framöver separerar. Gåvan är helt skattefri.

Bli medlåntagare: Även om ditt barnbarn skulle kunna betala hela kontantinsatsen är bankerna i regel mycket tveksamma att låna ut pengar till personer utan fast inkomst. I sådant fall kan du bli medlåntagare vilket innebär att du blir personligt betalningsansvarig för hela skulden om ditt barnbarn inte kan betala räntor och amorteringar. Det är viktigt att ni diskuterar vad som händer med lånet och ägandet av bostadsrätten om hon blir sambo eller gifter sig under tiden du är medlåntagare.

Bli delägare i bostadsrätten: Ett tredje sätt är att du eller hennes föräldrar blir delägare i bostadsrätten. Dock är det svårt att få banken att bevilja lån till pensionärer utan högre inkomst varför du sannolikt själv måste kunna finansiera din ägarandel. Ni måste också undersöka om bostadsrättsföreningen har regler som tillåter att ni är flera som äger bostaden. Vissa föreningar godkänner att föräldrar eller morföräldrar står som ägare och att barnbarnet bor i lägenheten. De flesta vill dock att den som bor i lägenheten ska äga minst 10 procent.

Text Linda Ljunggren