Christine hittade drömlivet på Mallorca

Allt fler svenskar flyttar utomlands när arbetslivet är över. Christine Öigaard, 68, lämnade Skellefteå och hittade drömtillvaron på Mallorca.
– Här vill jag leva och dö, säger Christine, som njuter varenda dag.

Men att varva ner ligger inte för Christine. Hon läser bland annat spanska, och kan sedan tidigare tyska, engelska och franska.
– Språk har jag alltid haft enkelt för. Men spanska är tuffare. Kanske beror det på att man inte är purung, skrattar Christine.
För det gör hon ofta; en positiv tjej som vägrar sitta stilla.
– Jag kollar nästan dagligen Skelleftetidningen Norran på nätet. Men det är många nya namn och Skellefteå ser inte längre ut som jag minns staden. Broarna, kyrkorna, strandpromenaden, Gammelstan, muséet är de enda hållpunkter som fortfarande finns kvar. Bara ett bevis på att jag själv börjar bli ett museiföremål, bubblar Christine.

Katten fick hänga med
Den 30 augusti 2015 lämnade Christine Norrland och tog en enkelbiljett till Mallorca.
– Katten Nils, elva år, hängde förstås med. Den flyttningen ångrar jag aldrig. Här på Mallorca umgås jag mest med par från Österrike, Tyskland, Wales och Skottland.
Höjdarupplevelserna?
– Att vandra i bergen, som jag vill jämföra med svenska fjällen. Spännande äventyr. Jag kan inte sitta stilla. Så är det bara!
Hon är opererad vid fem tillfällen och var riktigt illa ute häromåret.
– Kallbrand i tarmen. Då låg jag mellan liv och död. Men i dag är kroppen i toppform, säger hon och skrattar.

Finns mycket att upptäcka här

Mallorca överger hon några gånger per år för att träffa barnen i Sverige.
– Den här ön är helt fantastisk. Men man ska söka sig ifrån de värsta turistorterna. Där möter man inte det genuina Spanien.
Men turisterna överger inte den lilla ön (inte större än Västerbotten). Förra året reste cirka 800 000 nordbor till Mallorca (325 000 svenskar). Det är mer än dubbelt så många som för fyra år sedan. Det totala antalet besökare uppgick till 8,8 miljoner, fem miljoner fler än 2010. Mallorcas återkomst har bidragit till att Spanien förblivit svenskarnas resmål nummer ett.

Lätt att knyta kontakter
Vad är bäst med Mallorca?
– Mentaliteten, kärleken till barnen och respekten för den äldre generationen. Klimatet, som är behagligt under alla årstider, även om en eller flera stormar drar förbi under höst och/eller vintermånaderna. Det sociala livet. Lätt att knyta nya kontakter med olika nationaliteter och få nära vänner. Naturen som ger berg- och strandpromenader en helt annan dimension. Finns så mycket att upptäcka och så skiftande natur.
Vården då?
– Jag har egen läkare och sköterska, vilket ger en stor trygghet. Kostnadsfri vård och endast 10 procent av kostnaden för receptbelagd medicin.
Och sämst?
– Att man fortfarande ligger en bra bit efter då det gäller tillvägagångssätt vid kontakter med myndigheter etcetera. Onödigt krångligt och stor blankettiver, samt behovet av personligt besök i Palma där alla myndigheter är centrerade. Går att göra en hel del via nätet, men mycket behöver förbättras. I övrigt är det en annan kultur som jag har valt att leva i och då får jag lära mig och anpassa mig till den och språket.

För kroppens och själens skull
– Att flytta hit är ett val jag har gjort för att få en dräglig tillvaro för så väl kropp som själ och för att kunna leva på min lilla pension. Vi som har valt att lämna Sverige och inte nyttjar något av det sociala systemet i Sverige bestraffas med högre skatt. Tråkig inställning tycker jag. Satsa på bättre sjuk- och äldrevård, höjda pensioner och visad respekt för den äldre generationen, så kanske fler väljer att stanna i Sverige.

  • Tips inför Spanienflytt
    Anmäl flyttning till Skatteverket i Sverige innan du flyttar.
    Lär dig nya språket, då endast ett fåtal myndighetspersoner behärskar annat språk än spanskan.
    Ta reda på vad som krävs för att bli folkbokförd och få ta del av den sociala servicen.
    Tänk på att allt tar mycket längre tid än i Sverige. Det är en omständlig och tidskrävande byråkrati.
    Skaffa hemförsäkring
    Innan du köper hus – tänk på att andra regler gäller här. I det sammanhanget är det värt att nämna arvslagen, vilken kan orsaka en ekonomisk katastrof för den efterlevande.
    Du lämnar en kultur för en annan. Det är du som ska anpassa dig, ta reda på vad som gäller för det samhälle du flyttar till. Det gäller skrivna och oskrivna lagar.
  • Fakta Mallorca
    Skandinaver på ön: Omkring 15 000.
    Skandinaver i hela Spanien: 90 000.
    Lägenhetspris: Räkna med två svenska miljoner. Vid havet är de betydligt dyrare.
    Huspris: Cirka 3,5 miljoner, litet radhus.
    Viktigt: Ta hjälp av pålitlig mäklare. Det kostar, men är oerhört viktigt.

Text Bo Fuhrman Foto Bo Fuhrman