Fler äldre toppolitiker – ta lärdom av USA

Sverige behöver fler toppolitiker i samma ålder som USA:s 78-årige nya president Joe Biden. Efter Corona-pandemin där äldre fått betala det högsta priset, tror jag att vår framtid skulle bli ljusare om äldre fick bestämma mer.

20 procent av svenskarna är över 65 år. Aldrig tidigare har andelen varit så hög. Dessutom mår allt fler äldre bättre. Att vara gammal är inte längre detsamma som att vara skör och skröplig, men förbättringen av folkhälsan märks inte bland folkvalda.

Ingen partiledare är över 65. Endast en av 22 ministrar är över 65 år – EU-ministern Hans Dahlgren, som fyller 73 år i mars.
Bara sex av 349 riksdagsledamöter var över 65 år efter senaste valet 2018. Om riksdagen hade varit representativ för väljarna skulle siffran för 65-plussarna vara cirka 90 av 349. Hur är denna underrepresentation möjlig?

I USA är det tvärtom. Mot slutet av Demokraternas primärval förra återstod tre kandidater: Joe Biden, 78 år, Bernie Sanders, 79 år, och Elizabeth Warren, 71 år. Som bekant valdes Biden som därefter vann över 74-årige Donald Trump.
När Biden svors in till president flankerades han av kongressens talman Nancy Pelosi, 80 år, och den kommande talmannen i senaten Chuck Schumer, 70 år. Detta är inte en balanserad eller önskvärd sammansättning av ålder. Men amerikanarna visar något som vi borde lära oss – äldre kan!

Som svensk ska man åldras utan att ha några ambitioner. Du ska vara pigg och nöjd. Kanske kan du få arbeta några extra år hos en storsint arbetsgivare, men lägg undan ambitioner om något annat än ett aktivt fritidsliv.
Njut av dina många år av god hälsa genom nöjen men också genom omsorg. Ta hand om oss, din familj. När döden gör sig påmind och ditt liv börjar ta slut låter vi någon annan ta hand om dig. Under tiden fortsätter vi att ta hand om arbetet, makten och politiken.

Tidigare gick en elak debatt om hur vi skulle kunna försörja det växande ”köttberget” av äldre. Nu vill jag skriva – Hur ska vi orka med ”köttberget” av överflödiga medelålders på alla maktpositioner?
Men låt oss strunta i generationsstriden och konstatera att vi alla kommer bli äldre om vi har tur. Om livet blir allt längre – varför ska vi sluta leva vid 65

Det ligger i allas egenintresse att Sverige får fler äldre toppolitiker. Efter denna pandemi där äldre har fått betala det högsta priset tror jag att vår framtid skulle bli ljusare om äldre fick ta mer plats i att bestämma om vad vi ska göra annorlunda och bättre.

Läs mer på Seniorvärlden

Text Peter Sandberg