Folkhälsomyndigheten har mildrat sina rekommendationer och vaccinerade personer på äldreboende får nu krama barn och barnbarn igen.

Folkhälsomyndigheten: Inga besöksförbud på äldreboenden

Smittspridning i samhälle är fortfarande hög, men vaccinationerna mot covid-19 fått god effekt i äldreomsorgen och antalet dödsfall i virussjukdomen minskar. Inget äldreboende har nu rätt att låsa dörrarna, anser Folkhälsomyndigheten.

Överkalix var den sista kommunen i landet med ett tillfälligt besöksförbud bland äldreboenden. Förbudet gällde till och med tisdagen den 9 mars. Ingen kommun har nu längre rätt att stänga ute anhöriga.
– Det har inte kommit in fler hemställningar från kommunerna och de flesta boendena är mer eller mindre färdigvaccinerade. Då finns inte skäl till besöksförbud som tidigare, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i en intervju med TT.

Totalt 82 procent på äldreboenden i landet har fått två vaccindoser och 91 procent har fått en dos, visar de senaste siffrorna. Som effekt har antalet dödsfall relaterade till covid-19 också minskat. Och Folkhälsomyndigheten har också mildrat sina rekommendationer och vaccinerade personer på äldreboende får nu krama barn och barnbarn igen.

Kommuner kan på egen hand avråda från besök, men hur många kommuner som gör det finns det inga uppgifter om, enligt Folkhälsomyndigheten. Malin Grape anser dock att kommuner bör vara väldigt återhållsamma med sådana restriktioner.
– Det är väldigt viktigt att även de kommuner som har haft en avrådan från besök också justerar detta när man har kommit så långt med vaccinationerna, säger hon till TT.

Text ullacarin Tiderman Foto iStockphoto