Grannsämja tillgång i coronatider

Eftersom Birgitta Fransson, 80, går och lägger sig tidigare vaknar hon i gryningen, men unnar sig att ligga kvar en stund. Från sovrumsfönstret hör hon fågelkvitter, våren är i antågande. Morgonen börjar med tv-gympa, men hon irriterar sig över att man ständigt byter tid – utan att man hittar detta i tablån. Därefter väntar en timmes promenad med någon av grannarna. Så går förmiddagen sin gilla gång under coronakrisen.

– Jag bor i ett fantastiskt hus där grannarna bryr sig om varandra. Det är ett gammalt kollektivhus sen 80-talet. Nu är det bostadsrätter, men vi har behållit kollektivhusföreningen. Jag har bott här länge, nästan i 20 år, och jag känner alla.
Nej, hon känner sig inte ensam. Inte med så ”fantastiska” grannar, säger hon. Men hennes 80-årskalas i början av april ställdes in. Många av de 80-talet inbjudna gästerna tillhör riskgruppen, 70+, och så hade ju Folkhälsomyndigheten rekommenderat att boka av fester och bjudningar med fler än 50 personer med anledning av smittrisken av coronaviruset.
– Då anordnade mina grannar en överraskningsfest på innergården, där jag blev firad med tårta och bubbel på behörigt avstånd. När jag kom in på gården, efter min promenad, sjöng de ”Ja, må hon leva” och de hade dekorerat med ballonger och blommor.

Tittar mer på tv
Hon tittar mer på tv nu än normalt, och det finns så många bra tv-serier och filmer, inte bara på tv utan också genom olika distributörer via internet. En av favoriterna var tv-serien Unortodox.
Påskafton blev hon inbjuden när grannar i huset arrangerade en spontangrillning på uteterassen.
– Jag fick välja att vara med och sitta vid eget bord, men de erbjöd också att komma ner med en grilltallrik till min lägenhet.
Och så har hon tagit upp akvarellmålningen igen. Tekniken kräver rätt mängd vatten när man målar och det tenderar att bli antingen för mycket eller för litet.
– Det jävlas för mig, men är kul. Och festen, den får anstå till efter corona, men då blir det fest! 

Grannarna Susanna och David Ringblom har erbjudit sig att hjälpa henne att handla, men ett långt liv har gett henne speciella önskemål när det gäller varor.
– Och jag vill ju inte att de ska behöva springa runt på varenda affär för att jag vill ha en särskild kaviar, säger hon och skrattar.

Jag har grannar som står i kö för att få hjälpa till

Än så länge klarar hon det mesta av inköpen själv, affären öppnar redan klockan sju på morgonen i Liljeholmens centrum, men några grannar ringer och frågar när de själva ska iväg och handla och kollektivhusföreningen har en facebookgrupp där man kan fråga om hjälp, erbjuda stöd och vidarebefordra exempelvis barnkläder och barnleksaker.
Och på anslagstavlan i entréerna, i huset med 73 lägenheter, har villiga grannar satt upp lappar med sina telefonnummer – att ringa om man behöver hjälp.
– Jag har grannar som står i kö för att få hjälpa till, säger Birgitta och tittar på Susanna och David Ringblom som anslutit sig vid utemöblerna på innergården tillsammans med sönerna Otto och Pelle som sover i vagnen en bit bort. 

Alla jobb ställdes in
Det är soligt, men friskt – aprilväder med lite känsla av snö i luften. Ingen har rest bort under påskledigheten och grannarna träffas utomhus, fikar tillsammans, samtalar och skrattar om än med betydligt större avstånd från varandra än brukligt.
– Nu när vi inte har någon egen bil, har vi grannar som vi kan fråga och lånar bil av dem ibland. Jättebra om man ska storhandla. Det är ett privilegium att bo så här, säger Susanna Ringblom.
För henne och hennes man David har coronapandemin inneburit stora förändringar. Från en dag till en annan blev fullbokade kalendrar helt tomma.
– De båtar, Birka Cruises, som gör kryssningar i Stockholms skärgård och en del långkryssningar bland annat till Höga kusten och Luleå, ställdes in och allt som var planerat till påsk och den kommande våren bokades av, säger Susanna Ringblom.

De är båda kulturarbetare med engagemang inom show, musikband, DJ-jobb, barnunderhållning och andra kulturaktiviteter på båtarna. Och nu när alla turer ställdes in gick de från 100 procent jobb till noll.
– Det här är helt nytt för oss. Vi har lite sparat och jag är inskriven i a-kassan. Så jag hoppas att vi ska få lite inkomster där, men David har egen firma och får ingen a-kassa så länge han har den.
Nu söker båda nya jobb. De har lämnat röstprover och hoppas kunna jobba med att läsa in böcker.

Ska läsa in ljudbok
– Vi har fått våra röster godkända och vi hoppas på att få något jobb. Vi måste ju försörja oss, säger hon.
Några dagar senare berättar Susanna att hon har fått napp. Hon ska läsa in en roman på 320 sidor och börjar så fort de färdigställt hemmastudion.
Men just nu i väntans tider, under påskens helgdagar, blir det i stället långa promenader och cykelturer med sönerna Otto, 7,5 och Pelle 2,5. Innan vi träffas på gården har Susanna tagit en joggingtur. Och så jobbar Susanna och David med sin hemsidan, som fått stå tillbaka så länge.
– Ja, vi försöker att komma ikapp med sådant vi inte hunnit med tidigare för att vi har jobbat så mycket. Och har man barn går allt i ett, säger Susanna Ringblom.

Nu pekar hon på hur drabbad hennes bransch är, ändå verkar behovet av kultur vara outtömligt just nu. Alla ser tv-serier, musiker och artister lägger upp videoklipp att se på hemsidor och youtube. En del artister åker runt och uppträder gratis nedanför balkonger och på innergårdar. Livesändningar på Internet har blivit poppis.
En stor rörelse i några länder i Europa är att många musicerar ensamma på sina balkonger inför hugade åhörare eller tillsammans med andra som ansluter sig på balkongerna runt om.
– Kultur är jätteviktigt. Det visar det här behovet att uttrycka sig när många tvingas till social isolering på grund av smittrisken. Då behövs verkligen kultur, säger Sanna Ringblom.

Samtal via Facetime
Nu när mor- och farföräldrar uppmanas att hålla sig socialt isolerade har ny teknik och digitala möten fått ett uppsving.
– Vi facetimar med mina föräldrar som är 70 oh 71. De saknar oss så klart. De skulle ha åkt till sitt hus i Spanien, men sitter nu isolerade i sitt hus i Bromma.
Facetime fungerar lite sämre för Davids mamma som är 87 år och bor i Västerhaninge. I stället har de sju syskonen beslutat att ha varsin kontaktdag. Och för tillfället sker den mesta kontakten via telefon.
– Jag har varit och storhandlat och lämnade varorna utanför hennes dörr. Tekniken, exempelvis Facetime, är lite mer problematisk för henne. Jag önskar att jag kunde hjälpa till mer med tekniska lösningar, men då måste jag ju åka dit. Det är klart att hon känner sig ensam ibland, säger David Ringblom.

Men David och hans vän Emanuel Bagge har de senaste dagarna repeterat i Susannas och Davids lägenhet och ska sända en livesändning torsdagen den 16 april, klockan 19.00 på Emanuel Bagges Facebooksida Emanuel Bagge Official,
Kopplar hon upp sig och den 16 april kan hon höra sin son musicera över internet på Facebooksidan Emanuel Bagge Official

För den som är intresserade av duons uppträdande finns länken kvar på Facebooksidan.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna