Grönt ljus ingen säkerhet vid övergångsställe

Rödljuset vid övergångsstället är grönt. Jag går över. Ett steg, två steg och så smäller det. Jag flyger framåt och rasar rätt ner i backen. Min plan var att promenera till jobbet. I stället får jag åka ambulans till akuten. Efter många och långa undersökningar visar det sig att jag mest har förstörda kläder och är blåslagen på hela kroppen. Min stora lycka var att jag inte slog i huvudet och att bilarna som strax efter fallet fick grönt, inte körde över mig utan stannade där de stod.

Killen som cyklade mot rött och som trodde att han skulle hinna före mig chansade vilt. Jag undrar fortfarande varför han hade så bråttom klockan 07.00 på morgonen, iklädd cykeloverall i lycra och matchande färger på cykel, hjälm och ryggsäck. Han blir mycket upprörd över reporna på sin fina tävlingscykel, men mig verkar han inte ägna en tanke. 

En stundens ingivelse att forsa fram i stället för att följa trafikreglerna utsatte både honom och mig för livsfara. Samtidigt gick dyra skattekronor till ambulansfärd och många timmar på akuten. Polisen fick arbeta med en polisanmälan, som de sedan avskrev trots namn på cyklisten och kontaktuppgifter till vittnen. Jag fick lägga många timmar på att prata med försäkringsbolag och fylla i otaliga blanketter. 

Vardagen kan innebära livsfara men mycket går att undvika genom att vara riskmedveten och inte göra saker som man i görligaste mån borde undvika; rangliga stegar, halkiga backar och ouppmärksamhet i trafiken. Och finns det regler och andra hänsyn att ta, så vore det bästa att följa dem. Det har jag påtagligt fått lära mig.

Du kan bli mer uppmärksam genom SKPFs projekt ”Bättre tänka efter före”. Projektet handlar om just det: Att öka vår förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. Läs mer på SKPFs hemsida under fliken ”om SKPF” och därefter knappen ”Bättre tänka efter före”.

Text Peter Sandberg