Ingmar Skoog: överläkare, professor i psykiatri, 67 år och sommarpratare.

Ingmar Skoog sommarpratare

Pandemin, myter om åldrandet och om hur epidemiologi kan vara livsfilosofi. Det är några ämnen som professor Ingmar Skoog planerar att prata i sitt sommarprogram i Sommar i P1. Den som vill lyssna bör vara i startgroparna strax före klockan 13.00 måndagen den 2 augusti.

Ingmar Skoog känner sig hedrad över uppdraget att vara en av årets sommarvärdar i det anrika och populära sommarprogrammet.

– Det här är fantastiskt roligt! Jag tycker också att det är mycket bra att Sveriges Rrdio även lyfter fram forskare i de här programmen och inte bara kändisar och livsrådgivare, säger Ingmar Skoog i en artikel på Göteborgs universitets hemsina.

Finslipar manus
Ingmar Skoog är föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, Agecap. Centrat samlar multidisciplinär forskning för att öka äldres kapabilitet. Han är professor i psykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet, kombinerat med en tjänst som överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Just nu finslipar han på sitt manus i samarbete med en producent från Sveriges radio, och liksom alla andra sommarprat kommer programmet att spelas in i förväg. Det sänds måndag den 2 augusti klockan 13.03 i P1, och blir då också tillgängligt i appen Sveriges radio play.
– Jag har lyssnat på sommarpraten sedan 60-talet, och precis som alla andra svenskar har jag några gånger funderat på vad mitt sommarprogram skulle innehålla om jag fick chansen, säger han.

Förkämpe för äldres rättigheter
Under pandemin har Ingmar Skoog blivit en stark förkämpe för äldres rättigheter, vilket också kommer att visa sig i hans program.
– Jag kommer att prata om pandemin såklart, och om epidemiologi som blivit en så populär hobby. Jag tycker att man kan se pandemin som en dokusåpa där forskarna fått de största rollerna. Människor har bänkat sig på första parkett för att ta del av forskningsprocessen kring en helt ny sjukdom. Jag vill prata närmare om hur forskningsprocessen fungerar.

Han planerar också att prata om den unika H70-studien som han leder vid Göteborgs universitet. Studien har i år funnits i 50 år, och har gett många insikter om åldrandet, och hur det skiljer sig mellan olika generationer. Den numera kända devisen att 70 är det nya 50 har sin grund i H70-studien.

Läs om hur samhället slösar bort äldres kraft

Musiken knyter samman
Förutom 45 minuters prat får han också planera för musiken i programmet:
– Jag försöker ta fram ett blandat musikprogram. Eftersom mycket av vår forskning i H70 faktiskt handlar om skillnader mellan generationer vill jag gärna att musiken speglar det, med musik från olika tider. Jag kommer också ta med musik som betytt mycket för mig personligen, men det är viktigt att den passar in i programmet som helhet.

Totalt sommarpratar 58 sommarvärdar – hela listan här.

Lyssna när årets sommarpratare presenteras.

Text Göteborgs universitet Foto Henrik Brunnsgård