För inte så länge sedan fanns det särskilda flickskolor i Sverige

I dag på språkstödslektionen i Liljeholmen träffade jag en ung elevassistent, F, med dari som andra språk. Hon hade kommit till Sverige som 10-åring.

Gruppen pratade om regler och jämförde läget i Afghanistan, Iran, Eritrea med i Sverige. Vi pratade om skolan och skolaga och vi pratade om förhållandet mellan män och kvinnor.

När jag berättade om förhållandena i Sverige på 50-tal och tidigt 60-tal blev F helt häpen. Hon kunde inte förstå att vi för så kort tid sedan hade haft det så i vårt land. Att man måste vara gift för att få dela hotellrum (vi fejkade med mässingsringar), att vi inte hade rätt till abort, att det fanns särskilda flickskolor, att det fanns präster som vägrade att låta par som hade barn gifta sig (för idén var att bruden skulle vara oskuld).

Vi pratade om det efteråt, medstödjare Eva och jag och enades om att vi borde starta studiecirklar i svensk kvinnohistoria där yngre och äldre kvinnor kunde träffas och diskutera saker och ting,

Jag har känslan av att det är dags nu, mitt i anti-abort-rörelsens försök att få politiskt stöd och till och med krav på könssegregerade skollektioner.

Läs fler inlägg på Seniorvärlden

Text Birgitta Fransson